Vezelski prekida štrajk mašinovođa

Pošto je neočekivano pobedio pred Pokrajinskim radnim sudom u Hesenu, šef Sindikata nemačkih mašinovođa Klaus Vezelski je velikodušnošću pobednika objavio da će štrajk, koji je trebalo da traje do ponedeljka u četiri ujutro, biti prekinut danas u 18 sati.

Klaus Vezelski trenutno je najomrznutiji čovek u Nemačkoj, ali radni sudovi ni u prvoj ni u drugoj instanci nisu podlegli mrzovolji medija i javnosti prema ovom sindikalcu nego su, iako je on odbio i sudsku ponudu za kompromis, presudili da je štrajk mašinovođa sasvim u redu jer ne ugrožava egzistenciju nemačke železnice. Argumenti o šteti koju trpe privreda i građani, kao i nevoljama koje im štrajk donosi, nisu uzeti u obzir.

„Dozvolite da kažem: i jeste smisao jednog štrajka da dođe do štete“, rekla je sudija, a prenose nemački mediji.

Sindikat nemačkih mašinovođa traži povećanje plate od 5 odsto, skraćenje radnog vremena, materijalne privilegije za mašinovođe sa 30 i 35 godina staža i što je najspornije, traži da ubuduće sem mašinovođa (njih 20.000) u pregovorima o platama predstavlja prateće vozno osoblje (16.000) koje je dosad predstavljao konkurentski Sindikat železničara (EVG).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com