Višemesečni spor na Nemačkoj železnici okončan gorkim dogovorom

Članovi Sindikata železnice i saobraćaja(EVG) Nemačke s 52,3 glasova za prihvatili su rezultate arbitraže u sporu sa Nemačkom železnicom oko plata, koji traje od februara iako dogovor ima i svetle i tamne strane, a kompromis im je teško pao.

Tim dogovorom su štrajkovi 103 000 članova tog sindikata isključeni u roku trajanja tarifnog ugovora od 25 meseci, ali to nije velika garancija putnicima jer pregovori sa Sindikatom mašinovođa (GDL) tek predstoje, po isteku roka mirovanja do kraja oktobra, a taj sindikat ume da bude veoma tvrd orah.

Zaposleni na Nemačkoj železnici dobiće povećanje plata od 410 evra mesečno, u dva koraka : od decembra 2023.godine 200 evra, a od avgusta 2024.godine još 210 evra, preneo je nemački javni servis ARD.

U oktobru ove godine zaposleni na Nemačkoj zeleznici dobiće jednokratnu neoporezivu inflacionu premiju od 2850 evra.

Po isteku roka od 25 meseci, pojedine profesije će dobiti strukturno povećanje, pa će tako plate oko 70 000 od 180 000 zaposlenih biti još jednom značajno povećane, tvrdi ARD.

Sindikat železnice i saobraćaja (EVG) je tražio da se plate njegovim članovima povećaju za 12 odsto odnosno najmanje 650 evra mesečno u roku od 12 meseci.

Glavni pregovarač tog sindikata Kristijan Loroh je, po postizanju ovog dogovora, izjavio da partnerstvo izmedju Nemačke zeleznice i Sindikata nemačke železnice i saobraćaja „nije u potpunosti položilo jednu od najvećih proba i da će biti potrebno mnogo vremena da se popravi ono što je za vreme tarifnih pregovora pokvareno“.

Ovogodišnji štrajkovi su Nemačku železnicu koštali oko 100 miliona evra izjavili su njeni predstavnici zadovoljni dogovorom.

Ukoliko Sindikat nemačkih mašinovođa za svoje članove dogovori bolje uslove plata, Sindikat zeleznice i saobracaja ne može tražiti promenu svog dogovora sa Nemačkom železnicom.

Inače, Nemačke železnice su 2022.godine platile rekordnu sumu obeštećenja svojim putnicima zbog otkazivanja i kašnjenja vozova. Plaćeno je 92,7 miliona evra ili 54,5 miliona evra više nego 2021.godine.
Nemački vozovi su otkazivani ili kasnili dobrim delom i zbog obimnih radova na obnovi loše i zastarele železničke mreže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com