Visoki prekršajni sud u Zagrebu: Poklič “Za dom spremni“ ne remeti javni red

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odlučio je da ustaški poklič „Za dom spremni“ na početku pesme Marka Perkovića Thompsona ne remeti javni red i mir, kada tu pesmu izvodi autor u njenom izvornom obliku!

Za ovakvu odluku bilo je 14 sudija. Jedan sudija je bio uzdržan. A četvoro sudija je smatralo da taj poklič remeti javni red i mir.

Ocenjujući da se radi o sramoti hrvatskog pravosuđa, zagrebački „Jutarnji list“ je objavio sledeći komentar Roberta Bajrušija:

„Ovdje, pod punom meterijalnom i moralnom odgovornosti u prvoj rečenici navodimo da se radi o ustaškim pozdravu, a ne nekom nedefiniranom pokliču, jer spomenuti „Za dom! Spremni!“, nije se upotrebljavao nigdje i nikad, osim u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kvislinškoj saveznici nacističke Nemačke i fašističke Italije, te još nekoliko satelitskih država. Oni koji tvrde drukčije, ili lažu ili su dramatično neobrazovani, a jedno i drugo je strašno, ako su u pitanju suci.

Samim time, NDH je za vijeke vjekova proskribirana kao zločinačka tvorevina, poput njenih zaštitnica, s kojima je naposljetku podijelila sudbinu i propala. Pritom su proskribirani  i simboli, koji su se koristili, pa je u Njemačkoj i Austriji nezamislivo uzvikivati pozdrav „Sieg! Heil!“ što je naci verzija ovdašnjeg ZDS, ili crtati svastiku, pa se opravdavati kako tako odajete, ne počast Trećem Reichu, nego hinduskim simbolima“.

Nedavno je hrvatski predsednik Zoran Milanović napustio državno obeležavanje dana akcije „Bljesak“ u Okučanima jer je jedan od učesnika dogadjaja nosio majicu sa pomenutim ustaškim pozdravom pravdajući se da je to tokom 90-tih bio pozdrav HOSa.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković osudili su postupak Milanovića.

“Ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima.Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Mi smo ovdje i u ime institucija”, rekao je Plenković.

“Žao mi je zbog situacije, što je predsjednik napustio ovo mjesto. Mislim da to nije bilo u redu i nije bilo primjereno. Svojom je izjavom u Jasenovcu ponovo otvorio ideološke razlike”, rekao je predsednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković.

U anketi agencije Promocija plus, stav i postupak Zorana Milanovića podržalo je 43,9% ispitanih gradjana Hrvatske, a njih 46,2% postupak Milanovića nije podržalo,. dok 10% nema stav ili ne žele da se izjasne.

Povodom postupka Milanovića konsultovan je istoričar Ivo Goldštajn.

“ZDS je bio i jest ustaški pozdrav i činjenica da su ga neki branitelji upotrebljavali za vrijeme ratova devedesetih u tom smislu ne mijenja na stvari. U Okučanima je po prvi put u dogadjaju koji organizira državni protokol netko upleo taj pozdrav, makar i na majici. A obilježavala se akcija u kojoj HOS-ovci uopće nisu sudjelovali, jer su bili rasformirani četiri godine ranije. Skandalozno i sramotno!”, rekao je Goldštajn za portal „Slobodna Bosna“.

Ploča HOS-ovcima  sa ustaškim pozdravom ZDS bila je postavljena u Spomen području Jasenovac, gde se nalazio ustaški logor u kome je, prema tamo istaknutom poimeničnom spisku (www.jusp-jasenovac. hr), pod pokličem „Za dom spremni“ ubijeno 83.145 ljudi, najviše Srba (47.627), Roma (16.173) i Jevreja (13.116). Medju žrtvama je bilo, prema tom spisku, 20.101 dete. Ta je ploča kasnije odatle uklonjena i preneta u Novsku. Milanović je ove godine, povodom 75-godišnjice pokušaja proboja grupe logoraša Jasenovca, izjavio da bi on tu ploču bacio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com