Vizija 2020: Volvo pokreće revoluciju bezbednosti

Volvo je od osnivanja 1927. godine važio za kompaniju koja je proizvodila najbezbednije automobile, što je slučaj i danas. Nakon modela kao što su 940, S80 i XC60 koji su bili najbezbedniji automobili u svojim klasama, Volvo je predstavio, prema svojim tvrdnjama, najbezbedniji fabrički automobil – novu seriju modela XC90.
Volvo XC90
Novi XC90 je nakon više od 13 godina konačno ugledao svetlost dana i pomerio je granice bezbednosti u automobilskoj industriji. Ovim „crossover“ modelom Volvo je želeo da predstavi i svoj novi projekat pod nazivom Vizija 2020 nakon kojeg, kako švedski proizvođač tvrdi, nijedna osoba koja je putnik u njihovom automobilu neće poginuti. Koliko je ova tvrdnja istinita i moguća za ostvarivanje potvrđuju nam činjenice da je Volvo, bar po pitanju bezbednosti, uvek za nekolliko koraka ispred konkurencije.
Naravno, Volvo je prvi proizvođač koji je počeo sa korišćenjem kamera i senzora za pešake i ostale učesnike u saobraćaju, kao i sistema vazdušnog jastuka koji se nalazi ispod poklopca motora i ublažava udarac glave pešaka o vetrobran, ako do nezgode dođe. Ovaj sistem predstavljen je prvi put na modelu S60 2010. godine i pokazao se kao veoma efikasan. Ipak, Volvo obećava da će do završnice projekta 2020. godine kreirati još mnogo revolucionarnih i veoma korisnih „caka“ koje će mnogima sačuvati živote.
Volvo XC90 - test
Sistemi kao što su automatsko zaustavljanje ili usporavanje vozila nalaze se u standardnoj opremi svih modela, ali i pored napretka u elektronskim sistemima koji omogućavaju visoku aktivnu bezbednost, Volvo ne odustaje od čelične konstrukcije šasija svojih modela iako svi ostali proizvođači odavno koriste aluminijumske, čak i karbonske karoserije.
Možda Volvo nikad neće biti najuzbudljivija kompanija, ali zašto menjati stari recept koji ovoj kompaniji još uvek donosi pet zvezdica u polju bezbednosti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com