Vrednost Teska umanjena za 2 milijarde

Najveći britanski lanas supermarketa „Tesko“ pretrpeo je žestok finansijski udarac nakon što je otkriveno da su njegovi rukovodioci naduvavali profit. Vrednost kompanije je nakon otkrivanja tog skandala smanjena za čak dve milijarde funti.

Četiri rukovodioca „Teska“ su suspendovana nakon što je uzbunjivač iz same kompanije skrenuo pažnju na ulepšavanje finansijskih knjiga. Kontrolom nadležnih tela otkriveno je da je „Tesko“ upisao 250 miliona funti nepostojećeg profita u prvih šest meseci ove godine.

Neimenovani uzbunjivač iz same kompanije je u petak obavestio advokate da se u finansijskim knjigama pogrešno upisuju uplate od dobavljača za promocije i ostvarenu prodaju, kao i da se poslovni troškovi umanjuju.

Kako prenosi Gardijan, postoje informacije da je od određenog broja rukovodioca zatraženo da predaju svoje laptopove istraživačima iz Dilojta i Frešfildsa, koji su unajmljeni da otkriju istinu iza skandala najvećeg privatnog poslodavca u Velikoj Britaniji.

Među suspendovanim rukovodiocima najviše se ističe ime Krisa Buša, izvršnog direktora „Teska“ u Velikoj Britaniji, koji za tu kompaniju radi od 1982. godine. Pored njega suspendovani su Karl Rogberg, finansijski direktor, Mat Simister, direktor komercijale i Džon Skuler.

„Tesko“ je u prvoj polovini 2013. godine ostvario profit od 1,6 milijardi funti, dok će ta cifra za prvu polovinu 2014. godine skoro sigurno biti prepolovljena nakon što istraživači utvrde koliko su tačno rukovodioci naduvali profit.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com