Vučić : Papir čeka da ga uzmem, ali još ne mogu, boli me glava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je iz Vašingtona za Televiziju PINK da papir koji predstavlja novi okvir za sporazum Beograda i Prištine, a koji je objavio Albanian Post, on nije uzeo, ali ga je imao na uvid.

„Ja sam dovoljno politički veteran da ne uzmem taj papir. Taj papir čeka da ga uzmem, ali još ne mogu, glava me boli“ rekao je Vučić.

On je rekao da bi bilo problema, ako privatimo predlog Zapada, a biće ih i ako ga ne prihvatimo.

„Ako prihvatimo taj predlog, to znači da više nikada nećemo moći da izbacimo Prištinu iz Ujedinjenih nacija, iako se ne traži formalno priznanje. Ako je to mali problem, ja ne znam koji bi mogao biti veći. Ako ne prihvatimo, kao što kažu Hrvati jutros, Vučić i Srbija će biti izolovani. Ne mislim da je to lako, ali ne vidim drugu mogućnost. Sve ima svoje posledice, kao i ono što smo izgubili 1999, 2004, 2008…Vrlo komplikovano vremz je pred nama, i moraćemo da donosimo važne odluke’, rekao je Vučić.

„Rešio sam da zauzmem veoma jak stav i sastaću se sa mnogim starim prijateljima, radićemo svoj posao, neka, Albanci rade svoj. Trudimo se da uradimo nešto za svoju zemlju“, rekao je on za Televiziju PINK.

Novi okvir za sporazum izmedju Kosova i Srbije, kako regionalni mediji prenose saznanja Albanian Post, rezultat je angazovanja savetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Kako prenosi KoSSev, na četiri strane tog okvira piše „2013 – prvi sporazum o normalizaciji odnosa. 2023 -drugi sporazum o normalizaciji odnosa“, a taj drugi sporazum podrazumeva, pošto je „pristupanje Srbije EU još daleko, u ovoj fazi se od Srbije neće tražiti da pravno prizna Kosovo“.

Ali, „Kosovo i Srbija su dve odvojene pravne i političke realnosti, koje kao takve moraju priznati sve strane u procesu dijaloga“, a to znači i Srbija i pet država članica EU, koje Kosovo još nisu priznale.

„Privatajući Kosovo kao posebnu političku realnost, Srbija će zauzeti pasivan stav i više se neće protiviti članstvu Kosova u medjunarodnim organizacijama“, prenosi KoSSev sa albanskog Albanian Post.

A članstvo Kosova u medjunarodnim organizacijama odvijaće se kroz sledeće faze :

Prva – Kosovo postaje članica Saveta Evrope, Druga – članstvo u Interpolu i UNESCO, Treća – početak pregovora o pristupanju NATO, aplikacija za članstvo u EU, Četvrta faza – članstvo u NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com