Vulin: Srbija trpi milionske štete zbog odluke Hrvatske da zatvori granicu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i šef Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji Aleksandar Vulin izjavio je danas u Briselu da naša zemlja trpi milionske štete zbog odluke Hrvatske da zatvori granicu za teretni saobraćaj.

Vulin

Vulin je, obraćajući se novinarima nakon sastanka sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisom Avramopulosom, ponovio da Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu i da shodno tome ne može da trpi njene posledice.

On je naveo da je i njegov sagovornik izrazio zabrinutost zbog ovakvog ponašanja Hrvatske, koja je zatvorila granicu kao vid ekonomskog pritiska na Srbiju da ne usmerava migrante ka toj zemlji.

Ministar je, takođe, preneo da je od evropskog komesara za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo dobio pohvale na račun ophođenja Srbije prema migrantima.

Vulin je s tim u vezi naglasio da je potpuno neprihvatljivo da Srbija trpi milionske štete zbog nastojanja da se humano ponaša prema izbeglicama.

On je objasnio da je Srbija registrovala migrante, ali da oni po srpskim i međunarodnim zakonima imaju pravo da se nakon toga slobodno kreću.

Prema njegovim rečima, Srbija, za razliku od nekih drugih zemalja, nije organizovala specijalne vozove i autobuse kako bi oni što pre napustili zemlju.

Ministar je ponovio optužbe na račun Hrvatske da nije učinila ništa da se pripremi za prihvat migranata, iako se znalo da će talas izbeglica doći do njenih granica.

Vulin je poručio da je naša država spremna da se uključi u zajedničku evropsku politiku u vezi sa aktuelnom migrantskom krizom, kada ona bude formulisana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com