„Za dom spremni“ ipak nezakonito?

Viši prekršajni sud Hrvatske iznenadio je Hrvatsku, ali bogami i region, i presudio da su pokliči „Za dom“ i „Za dom spremni“ korišćeni kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH, koji je nastao od fašizma, utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vere i etničkog identiteta. Te je suprotan članu 39. Ustava Hrvatske.

Zato je taj Sud, kako prenosi Jutarnji list, potvrdio presudu Prekršajnog suda u Splitu – Stalne službe u Makarskoj i kaznio lokalnog pevača iz Makarske Marija Rosa sa 765 kuna plus 200 kuna za troškove sudjenja jer je avgusta 2015. godine, pri obeležavaju 20-godišnjice akcije Oluja, na jednom od trgova u Makarskoj pevao pesmu Marka Perkovića Tompsona „Bojna Čavoglave“, koja počinje  tim pozdravom.

U obrazloženju Suda, kako prenosi Jutarnji list, navodi se:

„Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja“.

Dalje se u presudi navodi:

„Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestacija je rasističke ideologije, kao i potcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbama članka 39 Ustava RH, koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu“, napisao je Viši prekršajni sud Hrvatske u svom obrazloženju, a prenosi Jutarnji list.

Istog dana kad je Roso pesmu „Bojna Čavoglave“ pevao u Makarskoj, tu je pesmu u Kninu pevao njen autor Marko Petković Tompson. Prekršajni sud u Kninu je 2018. godine Tompsona oslobodio od prekršajne odgovornosti. Ali se Policijska uprava šibensko-kninska žalila istom Višem prekršajnom sudu.

Dok se čeka da Viši prekršajni sud pokaže svoju doslednost, u hrvatskoj javnosti traje spor oko toga da li je odluka u slučaju Roso obavezujući stav za sve niže prekršajne sudove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com