Za Telekom Slovenije manje od berzanske cene?

„Broj kupaca govori sam po sebi“, kaže Igor Štemberger iz konsultantske kuće Ilirika, koja zastupa britanski investicioni fond Cinven , koji je, po informaciji Štembergera, jedini podneo obavezujuću ponudu za kupovinu Telekoma Slovenija.

U Sloveniji razočaranje i sumorna procena da će za akciju Telekoma Slovenija biti ponudjena cena niža od one koju na Ljubljanskoj berzi ima akcija te firme.

Berzanska vrednost akcije Telekoma Slovenija nastavila je da pada, juče za 0,85 odsto na 128 evra po akciji. U poslednje 52 nedelje najviša cena te akcije bila je 160 evra, a najniža 120 evra.

Ali „ako se EBITDA firme pomnoži sa multiplikatorom koji se upotrebljava pri vrednovanju sličnih preuzimanja, i onda umanji za 344 miliona evra finansijskog duga“ , Vlada Slovenije bi umesto očekivanih 180 ili čak 200 evra za akciju mogla da dobije tek 115 evra, piše ljubljanski dnevni list Dnevnik u tekstu nastalom pre nego što je objavljeno da je obavezujuću ponudu za kupovinu 72,75 odsto slovenačke nacionalne telekomunikacione kompanije podneo samo jedan zainteresovani kupac.

Ukoliko bi i sadašnji tender za prodaju propao, piše list, Telekom Slovenija bi ubuduće vredeo još manje jer bi njegovi prihodi, zbog sve žešće konkurencije na slovenačkom tržištu, nastavili da padaju.

Ukoliko je računica Dnevnika tačna, kupac će za kompaniju ponuditi za oko 10 odsto manje od njene berzanske vrednosti. Berzanska vrednost celog Telekoma Slovenija danas je bila 836,54 miliona evra.

Dogadjanja oko Telekoma Slovenija veoma su bitna i za Srbiju s obzirom da je započela postupak za privatizaciju Telekoma Srbija objavljivanjem tendera za privatizacionog savetnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com