Šta ima novo pred izbore : Olaf Šolc raste li raste do… kancelara

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja, kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke za kancelara Olaf Šolc sve je miliji Nemcima, a njegova se popularnost preliva i na anketne rezultate njegove partije, ali daleko od toga da je tako velika da bi se socijaldemokrate mogle nadati da će same vladati posle parlamentarnih izbora 26.septembra 2021.

Kad bi Nemci direktno birali kancelara, njih 43 odsto glasalo bi za Šolca, pokazala je najnovija anketa Infratest dimap uradjena za Deutschlandtrend ARDa.

Kandidat CDU/CSU Armin Lašet dobio bi 16 odsto, a kandidatkinja Zelenih Analene Berbok 12 odsto.

Kad su pitani o kompetentnosti, 55 odsto anketiranih je takvu karakteristiku prepoznalo kod Šolca, a 14 odsto kod Lašeta i 7 odsto  kod Berbok.

Kad su pitani o simpatičnosti, 42 odsto anketiranih se izjasnilo da im je Šolc simpatičan (povećanje u odnosu na proslu mesec 24 pp), kad su pitani o uverljivosti, 43 odsto anketiranih je ocenilo da je Šolc uverljiv (+21pp), kad su pitani o sposobnosti za vodjstvo, 53 odsto anketiranih ocenilo je da Šolc tu sposobnost poseduje (+22pp).

Za Šolca bi glasalo 87 odsto pristalica njegove stranke SPD, za Berbok 61 odsto pristalica njene stranke Zeleni, a Lašet nije uspeo da pridobije ni većinu pristalica stranaka koje su ga kandidovale nego 47 odsto!

Može se pretpostaviti da je ipak neočekivano loš prijem njihovog kandidata kod birača, znatno doprineo nevidjenom padu CDU/CSU za 7 procentnih poena na samo 20 odsto. Toliko bi, prema Deutschlandtrend – u ARDa, CDU/CSU koalicija odlazeće kancelarke Angele Merkel dobila da se parlamentarni izbori održavaju u nedelju.

SPD je napredovao za 7 procentnih poena na 25 odsto birača, koji bi glasali za tu partiju ukoliko bi izbori bili u nedelju.

Zeleni su izgubili 3 pp i dobili bi 16 odsto glasova birača, ukoliko bi izbori bili u nedelju.

FDP bi dobio 13 odsto (+1pp), AfD 12 odsto (+2pp), Levica 6 odsto…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com