Zašto cene gradjevinskog materijala luduju i na Istoku i na Zapadu

Iako Ministarstvo trgovine i industrije Rusije tvrdi da su cene gradjevinskog drveta u SAD i Kini počele da padaju, što mora imati uticaja i na uravnoteženje cena gradjevinskog materijala na ruskom tržištu, Federalna antimonopolska služba je svojim područnim jedinicama naložila kontrolu proizvodjača betona, cigle, materijala od drveta i PVCa kako bi se razjasnili uzroci rasta cena gradjavinskih materijala za 19, 6 odsto od januara do juna 2021.godine.

Ipak, na godišnjem nivou, rast tih cena u Rusiji (+6,75%) otprilike je na nivou inflacije (+6,5%).

Grad Moskva se nosi mišlju da početak gradnje nekih infrastrukturnih objekata odloži za neko vreme kako bi smanjila tražnju na tržištu gradjevinskih materijala, čije su cene naročito uticale na poskupljenje gradnje mostova, u kojoj se mnogo koriste metali.

“ Svetska tražnja za gradjevinskim materijalima je porasla jer većina država u vidu mera za stimulisanje ekonomije koristi programe gradnje putne infrastrukture. Gradjevinarstvo, bez lažne skromnosti, predstavlja jednu od najefikasnijih i najbržih poluga za stimulisanje ekonomije, rekao je zamenik gradonačelnika Moskve zadužen za gradjevinarstvo Andrej Bočkarev, a prenosi Komersant.

Sudeći po majskim podacima Nemačke službe za statistiku proizvodjačke cene gradjevinskih materijala enormno su poskupele u toj zemlji i dovele do najvećeg godišnjeg rasta cena stanova u novogradnji(+6,4%) od maja 2007.godine(+7,1%).

Nemačka služba za statistuku izveštava da su naročito porasle proizvodjačke cene gradjevinskih materijala kao što je drvo, čelik i materijali za zaptivanje :drvo za gradjevinske konstrukcije u maju 2021.godine je u Nemačkoj bilo za 83,3 odsto skuplje nego u maju 2020, krovne letve za 45, 7 odsto, gradjevinsko drvo za 38,4 odsto, betonsko gvožđe u šipkama za 44,3 odsto, zavarena žičana mreža za 30,4 odsto, bitumen (zbog rasta cene nafte) za 63,9 odsto, poluproizvodi od bakra i legura bakra za 37,7 odsto. Skromnije je porasla cena šljunka i peska (4,8%), cigle (2,2%), crepa (2,2/).Proizvodjačke cene ukupno su  u istom periodu porasle  za 7,2 odsto i to je bio najveći godišnji rast od oktobra 2008.godine kad su te cene porasle za 7,3 odsto.

Nemački statističari enormni rast cena drveta i čelika  tumače rastom tražnje i na stranim i domaćem tržištu za vreme korona pandemije, kao i teškoćama u snabdevanju sirovinama.

U Nemačkoj je, prema podacima Nemačke službe za statistiku, 2020.godine izdato 124 596 dozvola za stambenu gradnju od čega je 105 998 dozvola izdato za gradnju stambene zgrade sa 1 ili 2 stana. Upotreba drveta za noseći konstrukcije kod zgrada sa 1 ili dva stana je porasla sa 16,7 odsto 2010.godine na 23,1 odsto 2020.godine.

Dozvola je izdata za gradnju od cigle kod 29,6 odsto objekata, kod 21 odsto za gradnju od betona, a kod 20,4 odsto za stambene objekte od drveta.

Od ukupnog broja izdatih dozvola, 24 570 odnosi se na montažne stambene objekte, a kod 88,1 odsto njih kao materijal za gradnju dominira drvo.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com