Zelena spoljna politika : Dvojici ruskih diplomata otkazano gostoprimstvo

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analene Berbok saopštila je da je ruskog ambasadora u Berlinu Sergeja Nječajeva pozvala i saopštila mu da je nemačka vlada proterala dvoje ruskih diplomata.

Kako prenose ARD i Komersant, takvu odluku je nemačka vlada donela posle današnje presude Višeg suda u Berlinu, kojom je 56 – godišnji ruski državljanin Vadim Sokolov (poznat i kao Krasikov) osudjen na doživotnu robiju zbog ubistva gruzijskog državljanina cecenskog porekla Zelihmana Hangošvilija.

ARD ni ubijenog ni osudjenog ne navodi po imenu.

Viši sud u Berlinu je prihvatio argumentaciju Državnog tužilaštva prema kojoj su ubistvo Hangošvilija naručile ruske vlasti, mada nije utvrdjeno ko je tačno ubistvo naručio.

U Rusiji se Hangošvili vodi kao terorista.

Učestvovao je u ratu u Čečeniji, a 2016.godine je u Nemačkoj podneo zahtev za azil.

Prema navodima ARDa, ruski predsednik Vladimir Putin nazvao ga je „banditom“ i „“ ubicom“.

Nemačka vlada je zaključila da je izborom Nemačke za poprište ubistva „povredjeni nemačko pravo i suverenitet Nemačke“.

Zbog ovog ubistva je ranije otkazano gostoprimstvo dvojici ruskih diplomata uz obrazloženja da Rusija „ne saradjuje“ u njegovom razjasnjenju.

Ruski ambasador Nječajev je, prenosi TASS, saopštio da je odlučno protestovao zbog proterivanja (još) dvojice ruskih diplomata, ocenio je to kao neprijateljski čin i najavio odgovarajući ruski odgovor.

Presuda je „neobjektivna, politički motivisana i veoma opterećujuća za već teške rusko-nemačke odnose“, a trenutak nije slučajno izabran već „neko očito ima interesa da dijalog Rusije i nove nemačke vlade od početka bude pod senkom“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com