2020: Ko se najviše obogatio na lečenju Covid-19, po Forbsu

Krajem 2020. godine, magazin Forbes je utvrdio rang listu osoba koje pripadaju zdravstvenom sektoru, a postali su milijarderi tokom borbe protiv Covid-19.

Sem prihoda od vakcina, u obzir su uzeti i prihodi od raznih testova, ambalaže za vakcine, sprovodjenje ispitivanja lekova i vakcina protiv Covid-19…

Prema Forbsovom rejtingu, tokom prošle godine Covid-19 je medju milijardere lansirao sledeće biznismene i naučnike i evo kako je opisao poreklo njihovih milijardi:

1. Ugur Šahin (Nemačka – kompanija BioNTech), pošto je od januara do decembra 2020. godine vrednost akcije firme BioNTech porasla za 160 odsto, njegov udeo od 17 odsto vredeo je na kraju godine 4,2 milijarde. Kompaniju je osnovao sa suprugom, ona nema akcija u njoj, tvrdi Forbes.

2. Stefan Bansel (Francuska – kompanija Moderna), generalni direktor američke kompanije Moderna Francuz Bansel poseduje njenih 6 odsto akcija. U martu prošle godine, kad je ta akcija vredela 550% u odnosu na početak godine, prodajom je smanjio svoj udeo sa 9 na 6 odsto. Bogatstvo mu je na kraju 2020. godine procenjeno na 4,1 milijarde dolara.

3. Yuan Liping (Kanada – kineska kompanija Shenzhen Kangtai Biological Products) posle razvoda od šefa kompanije za proizvodnju vakcina Du Weimina u junu prošle godine postala je vlasnik 24 odsto kompanije, koja je sklopila ekskluzivni ugovor o proizvodnji u Kini 200 miliona doza vakcine AstraZeneka. Od početka do kraja 2020. godine akcija firme Shenzhen Kangtai Biological Products poskupela je za 90 odsto, pa se bogatstvo Yuan Liping procenjivalo na 4,1 milijarde dolara.

4. Hu Kun (Kina – Conteo Medical Systems), poseduje oko 50 odsto akcija firme za proizvodnju medicinskih sredstava, koje su tokom 2020. godine poskupele za 150 odsto. Firma proizvodi aparate za proizvodnju aerosola, stetoskope, monitore za krvni pritisak. Bogatstvo mu je na kraju 2020. godine procenjeno na 3,9 milijarde dolara.

5. Karl Hansen (Kanada – AbCellera), direktor je i saosnivač firme AbCellera koja koristi veštačku inteligenciju i mašinsko čitanje kako bi utvrdila antitela – tretmane koji najviše obećavaju u lečenju bolesti, medju njima i Covid-19. Najviše je zaradila na  bamlanivimab, koji je razvila zajedno s kompanijom Ely Lilly. Bogatstvo mu se procenjuje na 2,9 milijarde dolara.

6. Timoti Springer (SAD – Moderna) je profesor Harvardskog univerziteta i saosnivač kompanije Moderna. Bogatstvo mu se procenjuje na 2 milijarde dolara.

7. Serdjo Stevanato (Italija – Stevanato Group) je predsednik kompanije Stevanato Group za proizvodnju medicinske ambalaže, koju je osnovao njegov otac a vode je njegovi sinovi Franko i Marko. Firma ima dugoročne ugovore sa 40-tak proizvodjača vakcina protiv Covid-19 o isporuci staklenih bočica. Bogatstvo mu Forbs procenjuje na 1,8 milijardu dolara.

8. Robert Langer (SAD – Moderna) profesor je Masačusetskog instituta za tehnologiju (MTI) i saosnivač kompanije Moderna i poseduje 3 odsto njenih akcija. Zovu ga „medicinski Edison“ zbog pionirskog rada u oblasti biomedicinskog inženjeringa.

9. Premčand Goda (Indija – Ipca Labs) firmu  Ipca Labs, za proizvodnju farmaceutskih sirovina ali i leka hydroxychloroquine, osnovao je s porodicom zvezde Bolivuda Amitabb Bachachan. Akcija firme je na kraju prošle godine vredela dva puta više nego na njenom početku, a bogatstvo Gode Forbs je procenio na 1,4 milijardu dolara.

10. August Troendle (SAD – Medpace) generalni je direktor i vlasnik 21% akcija firme Medpace koja se bavi proizvodnjom testova za antitela i sprovodjenjem ispitivanja za račun firmi koje razvijaju nove vakcine i lekove. Bogatstvo mu je, po Forbsu, na kraju 2020. godine bilo 1,3 milijarde dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com