52% ruskih lekara ne bi se vakcinisalo s Sputnjik V

Prema anketi koja je obavljena za „Priručnik lekara“ 52 odsto ruskih medicinskih radnika ne bi se vakcinisalo 11. avgusta registrovanom vakcinom Sputnjik V.

Kako je preneo RBK, njih 24,5 odsto bi primilo ti vakcinu a 20% bi je preporučilo svojim pacijentima.

Kao razlog odluke da se tom vakcinom ne vakcinišu 66% anketiranih je navelo nedovoljno podataka o njenoj efikasnosti.

Zamenik ruskog ministra zdravlja Oleg Salagaj je izjavio da u rezultatima ove ankete ne vidi nikakvu senzaciju, da poverenje u neki preparat ne treba mešati s njegovom efikasnosti.

“Pošteno rečeno, ne vidim senzaciju u rezultatima te ankete. Poverenje se mora zaslužiti godinama primene – to je normalno”, napisao je Salagaj na Telegram kanalu.

On je naveo da ima preparata oko čije se efikasnosti lekari spore decenijama.

”Poverenje ne bi trebalo mešati s objektivnom ocenom efikasnosti i bezbednosti. A rezultati takve ocene dozvoljavaju ekspertima da izvedu zaključak o mogućoj primeni vakcine”, napisao je Salagaj.

U medjuvremenu je došlo do gužve oko informacije CNN-a da je rusko Ministarstvo zdravlja nudilo američkom Ministarstvu zdravlja saradnju na razvoju vakcine, ali je ta ponuda, prema izjavi neimenivanog saradnika ruskog ministarstva, odbijena.

Taj neimenivani ruski činovnik je rekao: “Ako se pokaže da je naša vakcina medju najefikasnijim, postaviće se pitanje zašto SAD nisu tu varijantu istraživale dublje, zašto je politika stala na put dostupnosti vakcine”.

A isto tako neimenivani činovnik u američkom Ministarstvu zdravlja je takodje za CNN rekao da se ruska vakcina smatra toliko nedoradjenom da „nije izazvala ni ozbiljan interes“

“Nema ni najmanje šanse da ruska vakcina bude korišćena ni na majmunima, a kamoli na ljudima”, rekao je američki činovnik, neimenovan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com