A sad: Svi maskirani!

Francuski premijer Eduard Filip izjavio je da je Francuska iz Kine naručila dve milijarde zaštitnih maski, prenosi France 24

Iz toga su francuski mediji zaključili da je i francuska vlada, posle američke, odustala od svog stava da zaštitne maske ne štite zdrave ljude od infekcije koronavirusom.

I da je razlog za dosadašnje insistiranje na tom stavu bila pre svega nestašica zaštitnih maski prioritetno potrebnih zdravstvenim radnicima.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preispituje svoj stav o nošenju zaštitnih maski kad je čovek zdrav.

U centru ovog preokreta je studija urađena u Singapuru u kojoj se tvrdi da se infekcija koronavirusom može preneti dok čovek govori ili peva, a ne samo kijanjem i kašljanjem, kao i da virus mogu preneti i oboleli bez simptoma.

Ukoliko bi se dokazalo da su rezultati ove studije tačni, prenošenje virusa tokom govora moglo bi da bude objašnjenje za njegovo lako širenje.

Svetska zdravstvena organizacija je svejedno na svom brifingu saopštila da se virus u 94% slučajeva prenosi kapljičnim putem odnosno kijanjem i kašljanjem, a samo u 6% slučajeva vazdušnim putem.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti je svoj stav promenio i savetovao Amerikancima da maske nose.

A gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio je pozvao Njujorčane da, kad izlaze iz svoje kuće, stave maske, a ako ih nemaju bolje je da preko usta stave ešarpu nego ništa.

U Češkoj i Sloveniji nošenje maski van kuće je obavezno, a u Austriji je obavezno pri odlasku u supermarket.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com