Ako nameravate u Hrvatsku: Do kraja nedelje možda jeftiniji PCR test

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je da bi do kraja nedelje u Hrvatskoj mogli da se pojave jeftiniji od sada dostupnih PCR testova na prisustvo SARS-CoV-2.

Ministar je, kako je preneo HRT, rekao da se proverava pouzdanost tih jeftinijih testova.

U Hrvatskoj se gradjani kod kojih, po proceni lekara, postoje indikacije o prisustvu SARS-CoV-2 testiraju besplatno, a gradjani koji radi sopstvene provere žele da urade  test moraju da plate 1.500 kuna odnosno 200 evra.

“U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve gradjane, koji se zbog svojih potreba žele testirati pokušat cemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja”, rekao je ranije Beroš.

Gradjani Srbije mogu da udju u Hrvatsku ako imaju neki neodložni privatni razlog ili u Hrvatskoj poseduju nekretninu ili jahtu.

U tom slučaju obavezni su na 14-dnevni karantin/samoizolaciju, koju mogu skratiti za 7 dana ukoliko u roku od 7 dana od ulaska u Hrvatsku dobiju negativan test na prisustvo SARS-CoV-2. U Hrvatskoj, kako smo rekli, taj test staje 1.500 kuna ili 200 evra.

Ukoliko u Hrvatsku putuju iz dokumentovanog poslovnog razloga ili zbog obrazovanja ili imaju rezervisan smeštaj u turističkom objektu, gradjani Srbije mogu izbeći karantin/samoizolaciju ako na granicu s Hrvatskom stignu s negativnim rezultatom testa na SARS-CoV-2 najviše 48 sati otkako im je uzet bris za taj test. Znači, test mogu uraditi i u Srbiju, gde staje 6.000 dinara ili 50 evra.

U Hrvatskoj su tokom prethodna 24 sata potvrdjena 53 slučaja Covid-19.

Ukupno je u toj zemlji aktivno 1.145 slučajeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com