Američku vakcinu će dobiti i drugi, kad Amerikanci budu namireni

Američki ministar zdravlja Aleks Azar rekao je tokom posete Tajvanu da će SAD svoju vakcinu protiv Covid-19 podeliti s drugim državama, ali tek pošto potrebe Amerikanaca budu namirene.

“Naš prvi prioritet je naravno da razvijemo i proizvedemo dovoljnu količinu sigurne i efikasne vakcine i terapije, koju je odobrila Američka agencija za lekove (FDA), za potrebe SAD”, rekao je Azar a prenosi The Independent.

“Ali mi predvidjamo da ćemo imati dovoljno kapaciteta, kad jednom pokrijemo naše potrebe, da svoj proizvod učinimo dostupnim svetu na osnovu fer i izbalansirane distribucije digovorene na medjunarodnom nivou”, rekao je Azar, koji je najviši američki zvaničnik koji je posetio Tajvan za poslednju deceniju. Poseta je izazvala oštru reakciju u Kini.

SAD imaju 328,2 miliona stanovnika, a za vakcinisanje protiv Covid-19 potrebne su za svakog 2 doze, dakle oko 650 miliona doza potrebno je da se namiri američko stanovništvo.

Američka administracija je preko projekta Operation Warp Speed uložila dosad neviđenu sumu u razvoj vakcine protiv Covid-19 i unapred kupila stotine miliona doza još nepostojeće vakcine više proizvodjača.

U projekat vakcine kompanija Sanofi/GlaxoSmithKline, koji će u odlučujuću treću fazu ispitivanja ući krajem 2020. godine, američka administracija je uložila 2,1 milijardu dolara i obezbedila 300 miliona doza.

U projekat vakcine nemačke firme BioNTech i američke farmaceutske kompanije Pfizer, koja je u treću fazu ispitivanja stupila 27. jula, američka administracija je uložila 2 milijarde dolara. Američki predsednik Donald Tramp je nedavno slavodobitno objavio da imaju pobednika (u trci za vakcinu) i da je to kompanija Pfizer.

U vakcinu proizvodjača vakcina Novavax, koji još nije proizveo nijednu drugu vakcinu, a koja će u ispitivanje stupiti na jesen 2020, američka administracija je uložila 1,6 milijardi dolara.

U vakcinu Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneka, američka administracija je preko projekta Operation Warp Speed uložila 1,2 milijarde dolara, ta vakcina je u kliničko ispitivanje stupila 20. juna.

U vakcinu američke kompanije Moderna, američka administracija je uložila 966 miliona dolara…

Sa svim ovim kompanijama ugovorena je određena količina vakcina za američko tržište.

Pošto je Rusija objavila da će svoju prvu vakcinu protiv Covid-19 registrovati u avgustu, glavni infektolog SAD Entoni Fauči je pred američkim Kongresom izjavio:

“Mi napredujemo veoma brzo, i ne mislim da će se pojaviti vakcina toliko pre naše da bismo morali da zavisimo od drugih država”.

Američki predsednički izbori održavaju se 3. novembra. Epidemiološka situacija u SAD je medju najgorim u svetu i pronalazak ili nepronalazak vakcine pre 3. novembra mogao bi odlučujuće da utiče na ishod izbora.

Zato The Independent, ne imenujući nikog, tvrdi da stručnjaci strahuju da bi kompanije, pod pritiskom, mogle na tržište da plasiraju vakcinu čija sigurnost i efikasnost nije dovoljno proverena što bi za rezultat moglo da ima ili opasne sporedne efekte ili mase ljudi koji su vakcinisani a nemaju imunitet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com