Amerikanci kreću sa vakcinacijom 11. decembra?

Savetodavni odbor američke Agencija za hranu i lekove (FDA) će 10. decembra doneti odluku o eventualnom odobrenju za upotrebu po hitnom postupku vakcine protiv Covid-19 kompanija Pfizer i BionTech. Već 24 sata nakon toga moguć je početak vakcinacije, prenose američki mediji.

Prema rečima dr Monsefa Slaouija, koji predvodi američki Program za vakcinu protiv koronavirusa, distribucija vakcine bi se obavila u roku od 24 sata od odobrenja, a nakon toga bi odmah počela i vakcinacija građana.

Odluku o tome ko će prvi biti vakcinisan doneće nadležni u svakoj od američkih saveznih država, a preporuka na federalnom nivou je da to budu najugroženije kategorije poput zdravstvenih radnika i osoba starijih od 60 godina.

Dr Slaoui se nada da će u SAD kolektivni imunitet (imunitet krda) biti postignut do maja 2021. godine do kada bi trebalo da bude vakcinisano 70 odsto građana. Međutim, posebno je naglasio dr Slaoui, za to je potrebno i veće poverenje građana u samu vakcinu.

Pfizer i BionTech su 20. novembra podneli zahtev za odobrenje po hitnom postupku njihove vakcine protiv Covid-19. Uspešnost te vakcine, koja se daje u dve doze, procenjena je, prema poslednjem saopštenju dve kompanije, na 95 odsto.

U SAD je od početka pandemije koronavirusom zaraženo nešto više od 12,5 miliona ljudi, a skoro 260.000 je preminulo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com