Amerikanci prvi počeli evakuaciju svojih državljana iz Vuhana

Prvi avion sa personalom američkog konzulata u Vuhanu odleteo je iz tog kineskog grada, žarišta epidemije koronavirusa, u sredu ujutro (po kineskom vremenu), prenela je TVFrance24 informaciju i sliku TVFrance3.

Kako je ranije saopštio Stejt department, taj avion je odleteo za Kaliforniju.

U tom avionu, koji je prvobitno trebalo da odleti u utorak, mogli su se naći i drugi Amerikanci u skladu „sa raspoloživim mestima“.

Japan je takodje u sredu po kineskom vremenu evakuisao svoje drzavljane iz Vuhana avionom koji je u taj grad doneo medicinsku pomoć, izmedju ostalog i 20.000 maski. Javljeno je da ih u avionu ima oko 200. Ali da se za evakuaciju iz Kine prijavilo 600 Japanaca. Tokio je najavio slanje još jednog aviona.

Prema izjavi jednog od Amerikanaca, koji su slikani u redu za čekiranje, oni su imali potvrde kineskih organa da nemaju simptome bolesti.

Po Francuze zarobljene u Vuhanu, francuska država će avion poslati danas. Prvim avionom će biti evakuisani državljani Francuske bez simptoma bolesti. Za ostale će biti poslat drugi avion, izveštava France 24. Francuski zvaničnici tvrde da je za sve evakuisane predviđen karantin od 14 dana u Francuskoj. Evropska unija je saopštila da je pokrenula mehanizam za vanredne situacije i da će francuskim avionima biti evakuisani i državljani ostalih država njenih članica. Procenjeno je da njih ima oko 100. Evropska komisija je saopštila da će učestvovati u finansiranju ove evakuacije.

France 24 izveštava da se na lokalnoj konzularnoj listi u Vuhanu nalazi 500 francuskih državljana, ali se računa da ih u pokrajini čiji je Vuhan centar ima više jer tamo se sem radnika Renoa i Pežoa nalaze i brojni francuski studenti.

Kako bi se sprečilo širenje bolesti, Kina je zatvorila 17 svojih gradova najviše pogođenih epidemijom.

2 thoughts on “Amerikanci prvi počeli evakuaciju svojih državljana iz Vuhana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com