Austrija, Danska i Izrael prave alijansu za proizvodnju covid-vakcine druge generacije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc otputovao je u Izrael u nameri da sa tom zemljom i Danskom, učvrsti alijansu za proizvodnju vakcine druge generacije protiv Covid-19.

Kurc se, kako prenose austrijski mediji, pozvao na naučnu ocenu da će Austriji sledećih godina biti potrebno 30 miliona vakcina protiv koronavirusa i zauzeo stav da Austrija proizvodnju vakcina druge generacije mora imati na svojoj teritoriji.

Izrael je vakcinisao polovinu odraslog stanovništva, dok tekuća vakcinacija u Austriji, kao i u EU u celini, teče traljavo. Kurc je podržao strategiju EU za zajedničku nabavku vakcina, ali je kritikovao sporost Evropske agencije za lekove u postupku odobravanja vakcina.

Evropska unija je, inače, objavila da se na njenoj teritoriji vakcina protiv Covid-19 proizvodi u 41 pogonu.

Tri članice EU su, ne čekajući odluku EMA, na svojoj teritoriji odobrile upotrebu ruske vakcine Sputnjik V, a Madjarska i upotrebu kineske vakcine Sinopharm.

EMA i Ruski fond za direktne investicije se spore oko toga da li je taj Fond podneo zahtev za odobrenje upotrebe vakcine Sputnjik V u EU, a nije poznato da je kineska firma Sinopharm takav zahtev podnela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com