Austrija u utorak donosi novi zakon protiv epidemije, a u zakonu?!!

Ako austrijski parlament u utorak usvoji novi i sporni zakon protiv epidemije, oko 90.000 osoba će od zdravstvenih fondova dobiti obaveštenje da se obrate izabranom lekaru radi atestiranja!

Austrijska vlada bi u utorak trebalo parlamentu da predstavi taj zakon ukoliko njegova sporna rešenje prilagodi zahtevima Zelenih, bez kojih ne može biti izglasan.

Zakon, sa ograničenim važenjem do kraja 2021. godine, predvidja da će poziv da se obrate lekaru dobiti stanovnici Austrije stariji od 65 godina, starije osobe s teškim oboljenjima i najzad, osobe u radno aktivnom dobu sa teškim oboljenjima.

Na osnovu checkliste koju će imati lekari, utvrdiće se da li osoba spada u rizičnu grupu ili ne.

Kako pišu austrijski mediji, najpre će poziv dobiti zaposlene osobe s teškim obolenjima.

Ukoliko se utvrdi da osoba spada u rizičnu grupu, od njenog poslodavca će se zahtevati da joj na poslu obezbedi distancu dovoljnu za zaštitu od infekcije koronavirusom.

Ako to nije moguće, poslodavac treba pogodjenoj osobi da ponudi rad od kuće.

Ako ni to nije moguće, osoba će dobiti odsustvo čije će troškove preuzeti država. Odsustvo, navodno, traje do kraja maja.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anhorer, sem što tvrdi da posle tog odsustva zaposleni ne bi smeo da dobije otkaz, zaposlene upozorava da nije svaki visok pritisak ili dijabetes razlog da se dobije atest o pripadnosti rizičnoj grupi.

Nije jasno za šta će osobama starijim od 65 godina služiti ovaj atest. Mediji pretpostavljaju da bi onima koji dobiju atest da pripadaju rizičnoj grupi bilo uskraćeno prisustvo masovnim događajima?!

Sastavni deo novog austrijskog zakona predstavlja i uvođenje aplikacije za praćenje, ali  to rešenje  ima mnogo protivnika u Austriji, u koje svakako ne spada austrijski kancelar Sebastijan Kurc, pa će se navodno sačekati zajedničko evropsko rešenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com