Bayer: Izgubili ugled, dobili dobit

Na današnjoj generalnoj skupštini moćne nemačke kompanije Bayer akcionari su kritikovali menadžment kao nikad dosad, ali menadžment je ostao veran svojoj odluci da kupi kontroverznu američku kompaniju Monsanto.

Akcija kompanije Bayer jeste od sredine prošle godine i kupovine Monsanta izgubila na vrednosti 39,44%, ali su prihod i dobit kompanije porasli zahvaljujući i prodaji proizvoda Monsanta, insistirao je danas menadžment.

Bayer je u SAD izgubio dva sudska spora po tužbi ljudi koji su dokazali da je hemikalija glifosat, sastavni deo Monsantovog herbicida Roundup, krivac što su oboleli od raka. Pred američkim sudovima čekaju još desetine hiljada tužbi. Koliko bi milijardi dolara i radnih mesta mogle da koštaju kompaniju Bayer, neizvesno je.

Menadžment kompanije kancerogenost glifosata i dalje negira i akcionarima obećava da će spor u korist kompanije preokrenuti na višoj instanci.

„Tužbe i prve presude o glifosatu teško opterećuju našu firmu i nesigurnim čine mnogo ljudi. Tu nema ulepšavanja. Ali odlučna odbrana naše firme za upravu i mene ima najviši prioritet“, rekao je šef kompanije Bayer Verner Bauman. Žaljenje je zbog pada kursa akcije kompanije izrazio i šef Nadzornog odbora Verner Venig i stao iza Baumana.

Predstavnik Udruženja akcionara DSW Mark Tingler ocenio je da je protekla godina bila noćna mora za akcionare i katastrofa za Bayer.

“Mi svesno ne želimo ovog trenutka raspravu o personalnim pitanjima. Gospodine Bauman, gospodine Venig, izvucite kola iz blata, onda će biti vreme za glasanje o oslobadjanju od odgovornosti“, rekao je Tingler.

Na kraju generalne skupštine, akcionari su ipak glasali o poverenju :menadžment je dobio samo 44,5% glasova, Nadzorni odbor 66,4%.Glasanje nema pravne posledice, ali se smatra vrlo retkom situacijom u nemačkim firmama i podseća da su se svojevremeno ko-menadžeri Dojče banke sa svojih pozicija povukli, posle takvog ishoda glasanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com