Berlin i Minhen obustavili vakcinaciju AstraZenekom lica mladjih od 60 godina

Paul Erlih institut, institucija nadležna za vakcine u Nemačkoj, saopštio je da je u toj zemlji umrlo 9 žena u dobi od 20 do 63 godine, zbog retkog oblika krvnih ugrušaka u mozgu, a pošto su vakcinisane vakcinom AstraZeneka, prenosi vest Rojtersa Market Watch.

Pokrajina Berlin i grad Minhen obustavili su vakcinaciju tom vakcinom mladjih od 60 godina, izveštava ARD. Poznata berlinska bolnica Charite obustavila je vakcinaciju tom vakcinom žena mladjih od 55 godina.

Kako izveštava Frankfurter algemajne cajtung, pet od šest univerzitetskih klinika u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija uputilo je zajedničko pismo nemačkom i pokrajinskim ministrima zdravlja s preporukom da se izda novo uputstvo o vakcinaciji vakcinom AstraZeneka i ta vakcina ne koristi kod mladjih žena.

„Mora se zaključiti, da je prema sadašnjim saznanjima, na primer, odnos korist/rizik izuzetno nepovoljan kod žena izmedju 20 i 29 godina kod korišćenja AstraZeneka vakcine“, citira to pismo FAZ.

Direktori pet klinika zaključuju da se u svetlu tih činjenica dalje upotreba vakcine AstraZeneka kod mladjih žena ne čini opravdanom.

Nemački politički vrh večeras opet odlučuje šta dalje.

Vakcinaciju vakcinom AstraZeneka osoba mladjih od 55 godina obustavila je Kanada.

Na zahtev kompanije AstraZeneka Evropska agencija za lekove  je odobrila da ta vakcina promeni ime: u svim dokumentima te Agencije već se naziva Vaxzevria.

U Nemačkoj je do 29. marta upotrebljeno 2,7 miliona doza vakcine AstraZeneka, saopštio je Robert Koh institut. U 31 slučaju registrovana je tromboza krvnih sudova u mozgu, od toga je u 19 slučajeva tromboza bila praćena trombocitopenijom (nedostatak krvnih pločica). Od 31 pogodjene osobe 29 su bile žene od 20 do 63 godine i 2 muškarca od 36 i 57 godina. Umrlo je 9 osoba.

Posle naknadne analize, Evropska agencija za lekove je nedavno ponovo ocenila da su koristi od vakcinacije vakcinom Astra veće od rizika i zaključila da je ta vakcina sigurna i efikasna i preporučila da se vakcinacija njome nastavi.

Na sajtu Agencije se navodi da su retke, ali moguće pojave tromboza u mozgu praćene trombocitopenijom.

Na osnovu ovog nalaza, Danska je odlučila da tri nedelje sačeka sa nastavkom vakcinacije vakcinom AstraZeneka, a Finska da vakcinaciju tom vakcinom zasad ne nastavi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com