BF. 7 – soj Covid 19 koga Kinezi nisu sreli, a Evropljani jesu

Za sadašnji talas infekcije virusom Covid-19 u Kini najviše je odgovorna podvarijanta BF.7 nastala od Omikrona, ali dva do 3,5 puta zaraznija od Omikrona.

Rasprava o tome koliko je BF.7 iz Kine opasan za stanovništvo Evrope još traje.

Stručnjaci, na koje se poziva France24, tvrde prvo, da se veliki deo kineske populacije nije uopšte sreo s Covid-19 i nije prirodno imunizovan.

Starija kineska populacija i osetljive grupe malo su ili loše vakcinisani: 60 odsto starijih od 80 godina dobili su dve doze vakcine ili manje a, francuski stručnjaci tvrde, mnoge studije pokazuju da je kineska vakcina efikasna tek posle treće doze. Pošto su stroge Covid-mere ukinute, infekcija će se eksplozivno širiti.

Podvarijanta BF.7, nastala iz Omikron soja zaraznijeg od Delta soja, prvi put je registrivana u maju 2022.godine u Belgiji, zatim u Francuskoj, SAD, Velikoj Britaniji i u Nemačkoj.

Ta podvarijanta je posebno zarazna i ima RO (stopa reprodukcije virusa) od 10 do 18.6 odnosno jedna zaražena osoba prenese virus, u proseku, na 10 do 18,6 osoba. Poredjenja redi :Omikrinom zaražena osoba prenosila se infekcuju, u proseku, na 5,08 osoba.

Ovog trenutka, poziva se France24 na Cov-Spectrum, BF.7 čini tek 0,99 sekvenciranja u Francuskoj ili 1,5 odsto u SAD. Taj procenat bi sada mogao da raste.

Ali, većina evropskih epidemiologa tvrdi da se većina stanovnika Evropske unije već srela s nekom podvarijantom vezanom za Omikron i visoko je imunizovana :bilo prirodnim putem, obolevanjem ili vakcinacijom.

Tako da BF.7 suviše ne zabrinjava nego mogućnost, koju pruža svaki talas infekcije da se nova varijanta SARS-CoV-2 zaraznija od Omikron.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com