Bitka za vakcinu: Brisel prednost može dati bilo kome, samo Londonu nikako

Isporuka vakcine protiv Covid-19 britansko-švedske kompanije Astra Zeneka za Evropsku uniju je od životne važnosti, ne samo zato što je pogrešno procenila izglede te vakcine, upustila se u podršku od 336 miliona evra njenom razvoju i oslonila se na najveću narudžbu upravo na toj strani.

Sirote siromašne zemlje su u aktuelnoj bici za zapadnu vakcinu protiv Covid-19 brzo zaboravljene, njih će snabdeti Kina i Indija, Evropska unija se koncentrisala na glavni problem: ne sme se u delikatnom procesu vakcinacije protiv Covid-19 pokazati da je Velika Britanija bila u pravu kad je napustila sporu i neefikasnu briselsku mašineriju!

Pa Brisel traži da mu britansko-švedska kompanija Astra Zeneka prvu očekivanu odnosno ugovorenu količinu od 80 miliona doza vakcine isporuči iz dve britanske fabrike, ako sa dostavom iz dve fabrike te firme koje se nalaze na teritoriji EU ima nekih problema.

I tvrdi da Astra Zeneka ima „moralnu i ugovornu obavezu“ da to učini.

Pošto, rekla je evropska komesarka Stela Kirikaides, EU nije pare dala nijednoj fabrici posebno, nego Astra Zeneki, dakle svim fabrikama.

Astra Zeneka, čija vakcina u EU još nije ni odobrena, tvrdi da za prvu ruku nije u stanju da Evropskoj uniji isporuči više od 31 miliona doza svoje vakcine.

Pošto je generalni direktor britansko-švedske kompanije Astra Zeneka Paskal Sorio počeo po medijima da iznosi detalje inače tajnog ugovora sa Evropskom komisijom, Brisel tvrdi da će tražiti sagladnost Astra Zeneke da ceo ugovor objavi koliko sutra.

Sorio tvrdi da je Evropska unija tri meseca iza Velike Britanije zakasnila sa narudžbom vakcine, a Astra Zeneka se saglasila da će joj uz ‘resonable best effort’, kako piše u ugovoru, isporučiti očekivanu količinu doza, a nije se ugovorno čvrsto obavezala ni na količinu ni na rok.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com