Brexit je čudo: Britanci odobrili vakcinu BioNTech/Pfizer za jednu noć

Nemačka firma BioNTech i američka kompanija Pfizer podneli su u utorak britanskom Nadzornom telu za lekove (MHRA) zahtev za odobrenje hitne upotrebe svoje vakcine BNT162b2, a pozitivan odgovor je stigao već u sredu.

Prema navodima britanskih medija, na koje se poziva Biznis insajder, britansko Nadzorno telo za lekove imalo je, između utorka i srede, iznimno noćnu sednicu kako bi se s odobrenjem požurilo.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok tvrdi da se ova britanska brzina ima zahvaliti britanskom izlasku iz EU.

„Bili smo u stanju da donesemo odluku zahvaljujući britanskom Nadzornom telu, a nismo morali da pratimo tempo Evropljana, koji su malo sporiji“, rekao je Henkok za Times Radio.

„Zbog Bregzita smo bili u stanju da proces ubrzamo“, dodao je on.

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da će o zahtevu kompanija BioNTech/Pfizer da se odobri hitna upotreba njihove vakcine u EU odlučiti najdalje do 29. decembra, a o identičnom zahtevu američke firme Moderna za njenu vakcinu do 12. januara.

U Evropskoj uniji, EMA daje preporuku, a onda kvalifikovanom većinom odlučuje komisija sastavljena od stručnjaka iz svih država članica.

EMA je već izrazila rezervu prema britanskoj brzini.

Ovde se mora napomenuti da rezultati ni druge, a kamoli treće faze ispitivanja ni jedne ni druge vakcine nisu objavljeni, kako je uobičajeno, u nekom relevantnom naučnom časopisu kako bi bili izloženi nezavisnoj naučnoj oceni. I u jednom i u drugom slučaju kompanije su se zadovoljile saopštenjima u medijima.

Dosad su u poznatom medicinskom časopisu The Lancet rezultate DRUGE faze ispitivanja svoje vakcine objavili Univerzitet Oksford/AstraZeneka, kineska firma CanSino Biologics i ruski Istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej.

Sem toga, spiker Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi održala je iznenada 9. oktobra konferenciju za štampu u Vašingtonu na kojoj je otvoreno kritikovala britanske standarde odobravanja vakcina sugerišući da britanski proces odobravanja, kad je u pitanju garancija sigurnosti, nije tako rigorozan kao američki.

Ona je preporučila da se bude „veoma oprezan“ kad je u pitanju britanski proces odobravanja vakcina.

Međutim, nastup Nensi Pelosi je već u vreme kad se desio ocenjen kao politička kalkulacija pred američke predsedničke izbore, kada je izgledalo da bi vakcina Univerziteta Oksford i britansko-švedske kompanija AstraZeneka mogla da stigne pre američkih predsedničkih izbora i osigura prednost aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Danas, međutim, Vašington post tvrdi da je britanski regulator za lekove globalno poznat kao rigorozan, ali brz jer je razvio sistem praćenja podataka farmaceutskih kompanija u toku nastajanja vakcine.

„Ipak, da se jedna injekcija, koja bi trebalo da spasi živote, razvije, testira i odobri za manje od godinu dana, obara sve rekorde u brzini“, zaključuje Vašington post i podseća da je od prvog objavljivanja genetske sekvence korona virusa prošlo tek 260 dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com