Čekajući vakcinu protiv Covid-19: Dženifer svih naših nada

Dženifer Haler iz Sijetla jedna je iz grupe dobrovoljaca koji su 14. aprila revakcinisani protiv Covid-19 vakcinom američke kompanije Moderna.

To je, koliko se zna, prvo testiranje na ljudima moguće vakcine protiv infekcije, koja je na glavu postavila ceo svet.

Prema podacima Science Translational Medicine u svetu je trenutno aktivno 115 programa za razvoj vakcine protiv Covid-19.

Dženifer Haler je dala intervju izdanju Rafinery 29 u kome je opisala postupak testiranja vakcine na sigurnost u kome učestvuje.

Ona je vakcinu primila prvi put pre mesec dana. Sem što je jedan dan posle vakcinaciji i dan posle revakcinacije bolela ruka, drugih simptoma nije imala.

Sedam dana posle vakcinaciji dala je krv i otišla na pregled, da se vidi njeno zdravstveno stanje.

Dve nedelje posle vakcinisanja opet je dala krv, tada da bi se proverilo prisustvo antitela u krvi. Rezultate ne zna i najverovatnije neće znati dok ne budu objavljeni javno.

Posle vakcinisanja je vodila dnevnik temperature i drugih simptoma. Posle revakcinisanja o tome dva dana izveštava telefonom.

Nedelju dana posle revakcinisanja 14. aprila, Dženifer će opet dati krv, pa nakon nedelju dana opet. Provera postojanja antitela.

Tokom sledećih 12 meseci daće krv na analizu još tri puta.

Inače, Dženifer Haler kaže da je u Sijetlu na snazi karantin. Ona sve mere karantina poštuje i dalje kao svi ostali njeni sugrađani.

Kompanija Moderna na razvoju vakcine radi zajedno sa Američkim nacionalnim institutom za zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com