Četvrta vakcina koja u SAD ulazi u završnu fazu testiranja

Kompanija Johnson&Johnson je objavila da započinje treću, odlučujuću fazu kliničkog testiranja svoje vakcine protiv Covid-19, kod koje je predviđena imunizacija samo jednom dozom.

Kako prenosi Dow Jones, testiranje će biti sprovedeno na tri kontinenta (u SAD, Brazilu i Južnoj Africi) na 60.000 dobrovoljaca i, izmedju ostalog, treba da pokaže da li je jedna doza vakcine te kompanije dovoljna da ljude zaštiti od Covid-19.

U finansiranju ovog testiranja, koje će koštati 480 miliona dolara, učestvuje i Nacionalni institut za zdravstvo i Ministarstvo zdravlja SAD.

Vakcina kompanije Johnson&Johnson četvrta je vakcina, koja u SAD ulazi u treću završnu fazu kliničkih ispitivanja na dobrovoljcima.

U julu su s trećom fazom testiranja svojih vakcina započeli Moderna/Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti i Pfizer/BioNTech. Moderna je dosad, prema navodima Dow Jones, svojim vakcinom vakcinisala 26.000 od nameravanih 30.000 ljudi, a Pfizer 32.000 od nameravanih 44.000.

Testiranje vakcine britansko – švedske kompanije AstraZeneka u SAD je stavljeno na led dok nezavisno telo ne ispita njenu sigurnost, a pošto je testiranje u Velikoj Britaniji bilo obustavljeno zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, koji su registrovani kod jedne vakcinisane osobe. AstraZeneka je u Britaniji dobila dozvolu da sa testiranjem nastavi, ali to još nije učinila. Zbog svega toga analitičari procenjuju da je ta kompanija izgubila vodeću poziciju u razviju vakcine protiv Covid-19.

One thought on “Četvrta vakcina koja u SAD ulazi u završnu fazu testiranja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com