COVAX: Vakcine traži 72 države, odabrano 18

Mehanizmu Svetske zdravstvene organizacije za pravednu raspodelu vakcine COVAX za prvi talas vakcinacije vakcinu su zatražile 72 države, a odabrano je njih 18, medju kojima je Ukrajina.

Tako je na svom Facebook profilu objavio Viktor Ljaško, glavni sanitarni lekar Ukrajine, a prenosi portal nv.ua.

Ljaško je napisao da je Ukrajina postavila pitanje sistemu COVAX i da je dobila takav odgovor. U njemu se precizira da će u Ukrajinu preko ovog mehanizma u februaru stići 117.000 doza vakcine Pfizer/BioNTech američke proizvodnje. I da će vakcinacija početi 15. februara medju zaposlenima bolnica koje primaju Covid-pacijente.

Ukrajini, koja tokom 2021. godine planira da vakciniše 14,4 miliona stanovnika, stavljeno je  u izgled da će tokom prvog polugodja 2021. godine dobiti izmedju 2,2 i 3,7 miliona doza vakcine Astra Zeneka/Univerzitet Oxford u okviru mehanizma COVAX.

Krajem prošle nedelje Indija je zvanično obavestila Savet bezbednosti Ujedunjenih nacija, da je kao najveći proizvodjač vakcina na svetu i u skladu s obavezama preuzetim prema COVAX, isporučila više od 6 miliona doza vakcina protiv Covid-19 u 9 država, a u okviru svoje „vakcina diplomatije“ i politike „susedstvo pre svega“.

Vakcine su besplatno isporučene sledećim državama: Butan (150.000), Maldivi (100.000), Bangladeš (više od 2 miliona doza), Nepal ( milion doza), Mijanmar (više od milion doza), Šri Lanka (500.000), Sejšeli.

U okviru komercijalnog izvoza, vakcine iz Indije dobili su Brazil i Maroko, po dva miliona doza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com