Crna Gora će se vakcinisati sa Sputnjik V

Iako ta vakcina nije zvanično registrovana u Crnoj Gori, Institut  za lekove i medicinska sredstva je odobrio uvoz ruske vakcine protiv Covid-19 Sputnjik V.

„U skladu sa odlukom Vlade Crne Gore o uslovima za davanje saglasnosti na nabavku vakcine Sputnjik V, Institut je na zahtev kompanije Apoteke Crne Gore Montefarm odobrio njen uvoz“, navodi se u saopštenju Instituta za lekove i medicinska sredstva Crne Gore koje prenosi Komersant.

Saradnik Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta Sečenova Sergej Boljevič za TV Vijesti je izjavio da će Crnoj Gori prvo biti isporučeno izmedju 5.000 i 15.000 doza vakcine Sputnjik V, a zatim još 50.000 doza.

Institut za lekove i medicinska sredstva je saopštio, kako prenose podgoričke Vijesti, da je saglasnost izdata u skladu sa članom 5. Zakona o lekovima koji propisuje da se saglasnost za uvoz leka, koji nije registrovan u Crnoj Gori, izdaje za medicinski opravdane potrebe, odnosno u slučaju epidemija, ali i članom 8, u skladu sa kojim Vlada preduzima mere za snabdevanje lekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku vakcina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com