Dobitnice nagrade za novinarsku humanost : Palijativna nega traži hitno rešenje!

Novinarka „Kurira“ Jelena Spasić i novinarka „Vremena“ Jelena Jorgačević ovogodišnje su dobitnice nagrade Udruženja novinara za novinarsku hrabrost „Djoko Vještica“.

Nagradu im je u Pres centru UNSa uručio biznismen Branislav Baćović, dok je potpredsednica Udruženja novinara Olivera Milošević ocenila da su dve Jelene dokazale da „humanost u novinarstvu nije umrla sa Djokom Vješticom“.

Spasić i Jorgačević su nagradu dobile za uspešno palijativno zbrinjavanje beskućnika bez dokumenata u terminalnoj fazi bolesti Radeta Drinija.

Obe su izrazile ogroman ponos što im je dodeljena nagrada, koja nosi ime novinara Djoka Vještica, koji je ostao upamćen po svojim humanitarnim akcijama, i još jednom skrenule pažnju na ogroman problem palijativne nege i palijativnog zbrinjavanja u Srbiji.

„Prema podacima Bel hospisa, neprofitne organizacije koja se bavi palijativnom negom, oko 20 000 ljudi godišnje premine samo od malignih bolesti, a oni nisu jedini koji zahtevaju palijativnu negu. Svega 33 odsto, dakle trećina, bude smešteno u bolnicu“, rekla je Jelena Spasić.

„UKC Vojvodine je deo kovid bolnice Mišeluk pretvorio u centar za palijativnu negu, što je sjajno. Imamo još dve kovid bolnice, koje su i dalje, prazne i nadam se da će uskoro barem deo tih bolnica biti namenjen za palijativnu negu,jer kao što imamo pravo da živimo, imamo pravo i da dostojanstveno umremo“, dodala je Spasić.

Jelena Jorgačević Kisić je rekla de je „jedna od najvećih privilegija našeg novinarskog posla mogućnost da učinimo ljude, koji su za sistem nevidljivi, vidljivim i da im damo glas“.

Ona je rekla da je jako važno što imamo ljude i organizacija spremne da pomognu, „ali je važno i da sistem, gde ne valja, menjamo“.

„Palijativna nega je zaista na niskom nivou“, rekla je ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com