Dobro je : Austrijanci neće biti vakcinisani silom

Zakonom o obaveznoj vakcinaciji protiv Covid-19 svih stanovnika Austrije starijih od 18 godina i s prebivalištem u toj zemlji, izričito je zabranjena primena sile u sprovodjenju te obaveze.

Iako je ta zamena u principu u Austriji moguća, gradjanima, koji se ne vakcinišu, neplaćena novčana kazna neće moći da bude zamenjena zatvorom!

Zakon o obaveznoj vakcinaciji, koji je upravo stupio na snagu, primenjivaće se u više faza, a gradjanima je dato vreme do 15.marta da svoju zakonsku obavezu ispune.Do tog datuma kazni nema. Posle tog datuma još nevakcinisani će dobiti pisanu opomenu.

U sledećoj fazi, na punktovima, koje će uredbom odrediti vlada Austrije, metodom uzorka biće proveravano da li gradjani poseduju dokaz o vakcinaciji, dok će u kasnijoj fazi na osnovu sravnjivanja registara, još nevakcinisanim biti slat nalog za plaćanje kazne.

Kazna je 600 evra, za onoga ko je plati bez protesta, a ko kaznu odbije da plati i na nju podnese  žalbu rizikuje kaznu od 3600 evra.

Ko se vakciniše dve nedelje pošto je kažnjen, novac od kazne mu se vraća.

Kazna se ne može naplatiti više od četiri puta godišnje.

Jedina politička stranka koja je bila protiv uvodjenja obaveznog vakcinisanja je Slobodarska partija Austrije.

Prema  anketama, dve trećine gradjana Austrije ima razumevanja za uvodjenje ove obaveze, tako da se veliki problemi ne očekuju.

Sem u Austriji, obavezno vakcinisanje protiv Covid-19 nije uvedeno ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji.

U Italiji i Grčkoj vakcinacija je obavezna za starije od 50 godina, a u Nemačkoj će od 15.marta morati da budu vakcinisani zaposleni u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare i nemoćne.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com