Dotle je došlo: Sme li čovek primiti i vakcinu od gripa i vakcinu od Covid-19

U Rusiji se smatra da je stvar s vakcinom protiv Covid-19 gotova stvar, pa je rasprava ušla u drugu složeniju fazu u kojoj se postavlja pitanje da li je čovek bezbedan ako istovreno primi i vakcinu od gripa i vakcinu protiv Covid-19.

Larisa Popovič, direktor Instituta za ekonomiju zdravstvene zaštite smatra to pitanje veoma važnim i tvrdi da je neophodno posebno istraživanje u uzajamnom dejstvu dva tipa vakcine.

“Ja nisam sigurna da u Rusiji postoje takva klinička ispitivanja, naročito kad se radi o indirektnim posledicama, o sadejstvu dva biološki aktivna preparata. Veoma se nadam da Ministarstvo zdravlja ima osnova da govori o završenim kliničkim ispitivanjima vakcine od koronavirusa, mada ne izgleda kao da oni idu po standardnoj šemi, jer takva istraživanja obično traju nekoliko godina, a koronavirus imamo, kao što je poznato, manje od godine”, rekla je ona za ruski poslovni list Vzgljad.

Ona je izrazila nadu da Ministarstvo zdravlja zna o čemu priča „i neće preporučiti neprovereno sadejstvu dve vakcine bez dokaza o bezbednosti“.

Profesor Anatolij Aljštejn iz Instituta Gamaljej je uveren u uspešno istovremeno dejstvo dve vakcine.

“Do kraja oktobra ostaju tri meseca, tokom kojih će trajati treća faza istraživanja vakcine od koronavirusa, to jest sprovodiće se dopunska klinička ispitivanja. To je veliko iskustvo. Sasvim je moguće da će upotreba vakcine niti odobrena i pre nego što se ta istraživanja završe. Ali da bi se vakcina primenila, mora biti proizvedena. Tokom ta tri meseca će je u izvesnoj meri proizvesti, ali to neće biti vakcinacija koja će uticati na tok pandemije. Moći će da se vakcinišu stotine hiljada ljudi, ali ne i desetine miliona”, rekao je Aljštejn za Vzgljad i dodao da je potrebno vakcinisati 30 do 50% stanovništva da bi vakcinacija promenila tok pandemije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com