Eksperiment u Lajpcigu: Koncert u doba korone

U Lajpciškoj areni u subotu je održan eksperimentalni koncert koji bi trebalo da pokaže koliko su tako masovni muzički i sportski dogadjaji bezbedni u doba korone.

U Nemačkoj su masovni kulturni, sportski i drugi dogadjaji zabranjeni do kraja oktobra. Eksperiment bi trebalo da podrži ranije vraćanje u normalu.

Na koncert-eksperiment pop zvezde Tima Bendžko došlo je 1.400 umesto očekivanih 4.200 učesnika, koji su bili podeljeni u tri grupe.

Svi učesnici su morali da nose FFP2-maske. Na ulazu u Lajpcišku arenu svima je izmerena temperatura, a podvrgnuti su i testu na Covid-19. Svi su bili snabdeveni aparatom za praćenje kontakata. U sali je upotrebljeno fluoroscentno dezinfekciono sredstvo kako bi senzori registrovali šta su učesnici eksperimenta za vreme koncerta najčešće dodirivali.

Jedna grupa je u sali sedela kao u normalna vremena. Kod druge grupe sedišta su bila malo udaljena jedno od drugog. Kod treće grupe razmak izmedju sedišta je bio 1,5 metara.

Eksperiment je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta Hale. Koštao je milion evra. Troškove će platiti pokrajine Saksonija i Saksonija Anhalt. Slični eksperimentalni koncerti biće održani i u Australiji, Belgiji i Danskoj.

Šef eksperimenta Štefan Moric je za nemačke medije izjavio da je broj učesnika dovoljan za stvaranje dobre baze podataka i da će rezultati eksperimenta biti poznati za 6 do 8 nedelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com