EMA: Ima veze izmedju tromboza i AstraZeneke, ali korist veća

Evropska unija očekuje da Evropska agencija za lekove danas iznese novu ocenu retke pojave krvnih ugrušaka u mozgu poske vakcinacije vakcinom AstraZeneka, rekla je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides, a prenosi finanzen.net.

Medjutum, šef Odeljenja za vakcine Evripske agencije za lekove Marko Kavaleri za italijanski list Il mesadjero je rekao da se od današnjeg oglašavanja EMA previše očekuje.

„Prema mom mišljenju, mi u medjuvremenu možemo da kažemo da postoji veza (tromboza) sa vakcinom. Šta takvu reakciju izaziva, ne možemo još da kažemo“, rekao je Kavaleri sa list Il Mesadjero i dodao da odnos korist-rizik govori u prilog nastavka vakcinacije.

U Velikoj Britaniji je vakcinu AstraZeneka primilo 18 miliona ljudi, krvni urušak u mozgu se pojavio kod njih 30. I pored medijskih najava da bi Britanska regulatorna agencija za lekove i zdravstvenu zaštitu (MHRA) mogla da preporuči da se ta vakcina ne daje mladjima od 30 godina, šefica MHRA Džun Rejn je izjavila da se istraživanje pojave krvnih ugrušaka nastavlja, ali odluka nije doneta i vakcinacija treba da se nastavi. Ipak, dok ovo istraživanje ne bude okončano, prekinuto je iz predostrožnosti testiranje Oxford vakcine na deci!

U Nemačkoj je vakcinu AstraZeneka dobilo oko 3 miliona ljudi, njih 2,2 miliona mladje je od 60 godina, a prijavljen je 31 slučaj pojave krvnih ugrušaka u mozgu. U Nemačkoj se vakcina AstraZeneka odnedavno ne preporučuje mladjima od 60 godina, a Stalna komisija za lekove Robert Koh instituta preporučila je da se mladji od 60 godina, koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka, revakcinišu ili vakcinom Pfizer/BioNTech ili vakcinom Moderna.

Nemačke pokrajine još razmatraju ovu preporuku, prenosi finanzen.net.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com