Epidemija jenjava: Pljušte tužbe rođaka preminulih u domovima za stare

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za demografiju u Hrvatskoj su izvršili inspekciju i zaključili da su u domovima za stare, u kojima je koronavirus odneo više života, poštovane sve epidemiološke preporuke.

Posle toga, istragu je otvorilo Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH).

Ali, kako je iz Dalmacije javio HRT, rodjaci preminulih u domovima za stare ne čekaju državnu istragu, privatne tužbe se već nižu.

U Francuskoj je 5. maja osnovan „Collectif 9471…“, koji je okupio srodnike dotadašnje 9.471 žrtve novog koronavirusa u domovima penzionera, a u nameri da podnesu kolektivnu tužbu sudu zbog nebrige za njihove srodnike.

Francuska direkcija za zdravlje 19. maja je korigovala podatke o broju umrlih od Covid-19 u toj zemlji: 17.714 umrlo je u bolnicama, a 10.308 u domovima za stare, preneo je Mond.

„Aktuelna situacija u domovima za stare pravi je državni skandal“, tako je naslovljen jedan tekst u rubrici „Mišljenja“.

Tužilaštva u Nanteru i Grasu potvrdila su informaciju „20 minuta“ da su pokrenula predistražne radnje posle tužbi koje su podneli srodnici.

Tužilaštvu u Nanteru tužbu je podnela rođaka 80-godišnjeg korisnika doma Villa Beausoleil u mestu Chaville optužujući zbog „ubistva iz nehata“, „dovođenja u opasnost života druge osobe“, „ne pružanja pomoći osobi u opasnosti“. Predistražne radnje su pokrenute 24. aprila.

Niz tužbi podneli su tužilaštvu u Grasu srodnici preminulih korisnika doma La Riviere de Mougins. U svojim tužbama oni ukazuju na nedostatak higijene, nepreduzimanje sanitarnih mera, kao i mera odvajanja zdravih od osoba sa simptomima.

Korona-kriza preti da potpuno uništi dosadašnji imidž koji je imala Švedska.

Eksperiment te države sa sticanjem kolektivnog imuniteta ili imuniteta krda, uz zaštitu starijih gradjana kao vrhunski prioritet, doživeo je potpuni krah.

Izveštaji AFP-a i BBC-a o onome što se dogodilo u švedskim domovima za stare užasavajući su. Predistražne radnje pokrenute su i u toj zemlji.

Iako je Švedska 31. marta zabranila posete domovima za stare, BBC je dobio zvaničnu informaciju od Swedish Board of Health and Welfare da je 48,9% umrlih od Covid-19 do 14. maja u toj zemlji umrlo u domovima za stare.

U tim izveštajima se navodi da su švedski domovi za stare, za razliku od drugih zemalja, ogromni kompleksi sa više stotina korisnika.

Personal u njima retko je zaposlen na neodređeno vreme, to su uglavnom osobe plaćene na sat, te su motivisani da na posao dolaze i kad imaju očite simptome bolesti. Nije bio redak slučaj da uplašeni zbog nedostatka zaštitnih sredstava napuštaju posao i ostavljaju korisnike bez nege.

Naročito teško švedsku državu optužuju svedočenja negovateljica prema kojima su dobile instrukcija da ne upućuju obolele u bolnice niti da trebuju kiseonik.

BBBC citira Latifu Levenberg, koja je radila u više domova severno od Stokholma: „Rekli su nam da nikog ne šaljemo u bolnicu, čak ni osobe koje su imale 65 godina i mogle su da požive još dugo godina”, rekla je ona i dodala da je bilo strašno gledati ljude kako umiru bez kiseonika.

U Srbiji je posle direktora Gerijatrijskog centra u Nišu, uhapšena i direktorka Doma za stara lica „Radost“ iz Negotina pod sumnjom da nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja koronavirusa u svojoj ustanovi, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Zoran Djordjević izjavio je, povodom tog hapšenja, da svi koji su prekršili zakon treba da odgovaraju.

Ukoliko se u propisanom postupku pokaže da su sumnje opravdane, na potezu su srodnici. Procesi, koje će oni voditi širom sveta, biće teški. Neće im od male pomoći biti ni to što su u nekim državama svakodnevna saopštenja o broju umrlih od Covid-19 praćena primedbom da su to samo stari ljudi. Dakle, i onako za umiranje. Pa ostali ne treba mnogo da brinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com