Evropa: Polovina umrlih od Covid-19 štićenici domova za stare?

Podaci su užasno alarmantni: polovina umrlih od Covid-19 u evropskim su zemljama štićenici domova za stare, dakle osobe izolovane da izolovanije ne mogu biti.

Ta je pretpostavka podstakla naučnike iz Londonske škole za ekonomiju da zatraže da se u domovima za stare, kad već dosad nije, uvede režim kao u zdravstvenim ustanovama, preneo je Gardijan.

Medjunarodna mreža za dugoročnu politiku nege objavila je 16. aprila da je udeo štićenika domova za stare u ukupnoj smrtnosti od Covid-19 sledeći: Australija 14%, Belgija 49%, Kanada 57%, Francuska 49%, Irska 55%, Norveška 64%, Singapur 20%.

Odnosno, u onim zemljama u kojima je broj preminulih od Covid-19 mali (kao Singapur), malo je i učešće štićenika domova za stare.

Zvanična statistika se prilično nemarno odnosila prema podacima iz ove populacije, a suprotno zvanično raširenim stavovima da su stari epidemijom novog koronavirusa najugroženija grupa.

U jednoj nama susednoj zemlji je osoba neposredno zadužena za korona-epidemiju neoprezno izjavila da bi ukupni podaci bili i bolji kad bi se isključili podaci o bolesti iz domova za stare.

Za Španiju se Internacionalna mreža za dugoročnu politiku nege oslonila na izveštaj nacionalne televizije od 16. aprila: Od 19.516 preminulih od Covid-19, čak 10.924 su štićenici domova za stare.

Francuska je 18. aprila objavila zvanične podatke: od 18.681 preminulog od Covid-19, 7.203 su štićenici domova za stare.

Neprijatno pitanje: “Ako smo njih prve zatvorili, kako su se zarazili”?

Pošto su sa uznemirujućom pretpostavkom u evropsku javnost prvi izašli stručnjaci pri Londonskoj školi za ekonomiju, u mnogim su se evropskim medijima pojavili takva alarmantna pitanja-komentari, kao u slovenačkom listu Delo, u kojima se traži od zvanične statistike da svaki dan objavljuje podatke iz domova za stare, kao što bi to radila da su kojim slučajem na udaru virusa porodilišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com