Evropa u petak obezbedila remdesivir, Srbija ga ima već u ponedeljak

Evropska komisija je u petak objavila da je sa američkom kompanijom Gilead potpisala dopunski okvirni ugovor o isporuci 500.000 doza leka Remdesivir odnosno Veklury, što je tržišni naziv tog leka.

Ovaj ugovor, kako izveštava sajt healtheuropa.eu, omogućava državama potpisnicama Joint Procurement Agreement-a da direktno naruče količinu leka, koju odluče da kupe.

Sem država članica EU, potpisnice Joint Procurement Agreement-a su i Norveška i Island, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina.

Evropska unija i Velika Britanija su od firme Gilead nabavile ranije ovaj lek za 33.380 tretmana, a koji je na njihovoj teritoriji u upotrebi od avgusta. Ta količina je plaćena preko Commission’s Emergency Support Instrument-a i to 70 miliona evra.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije Sanja, Radojević Škodić za RTS je izjavila da je Srbija nabavila lek Remdesivir i da će on biti distribuiran već od ponedeljka.

Ona nije navela koje količine leka je naručila Srbija i koliko je plaćen, ali je istakla da se radi o vrlo skupom leku, koji se daje u određenoj fazi bolesti uz konzilijarnu odluku. Ništa se o detaljima nabavke ne navodi ni na sajtu RZZO.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore u petak je saopštilo da je na sednici Nacionalne komisije za kvalitet i bezbednost zdravlja 24. septembra usvojen Protokol lečenja Covid-19 kod starijih od 16 godina i njime predvidjeno da se, kao jedan od antivirusnih lekova, u terapiju pacijenata sa teškim respiratornim tegobama uvede lek nezštićenog naziva Remdesivir.

U saopštenju se navodi da je cena jedne ampule tog leka 345 evra i da je cena ista za sve države.

Crna Gora je procenila da će joj mesečne potrebe biti 320 ampula remdesivira što će stajati 110.400 evra.

Zdravstvena ustanova apoteke Crne Gore „Montefarm“ će izvršiti hitnu nabavku i uvoz tog leka za oktobar.

„Nabavka ovog leka u narednim mesecima će najverovatnije biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabavke iniciranog od strane Evropske komisije“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com