Genetski modifikovane bebe: Kineske vlasti traže istragu

Kineska Nacionalna komisija za zdravlje saopštila je da je od sanitarnih organa provincije Guangdong zatražila da odmah otvore detaljnu istragu radi utvrdjivanja činjenica o slučaju rodjenja prvih genetski modifikovanih beba, prenosi pariski Mond.

Rodjenje Lulu i Nane objavio je kineski naučnik He Juankui sa Southern University of Science and Technology u biotehnološkoj metropoli Šenžen. Taj Univerzitet je demantovao bilo kakvu vezu ili saznanje o eksperimentu i, nazivajući ga incidentom, zatražio da se odmah formira nezavisna anketna komisija.

Genetskom modifikacijom devojčice je trebalo da steknu trajni imunitet na sidu. Kod jedne je eksperiment uspeo, kod druge nije.

Za sada ni u jednom naučnom časopisu nisu objavljeni detalji eksperimenta, ali naučnici širom sveta, koje su anketirali najozbiljniji zapadni mediji, priznaju da je ovakva vest iz Kine očekivana, pošto su tamošnji naučnici 2015. godine proizveli prve genome ljudskih embriona.

Danas u Hongkongu počinje drugi kongres o „genome editing“-u, sa koga će, moguće je, o celom zabrinjavajućem slučaju stići nove vesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com