Glas razuma : Učešće na Olimpijadi sa navršenih 17 godina?

Na olimpijskim igrama ubuduće neće moći da učestvuju nedovoljnim godinama zaštićene ličnosti, tim pre što olimpijska pravila ne mogu da ih zaštite od njihovog okruženja?

Medjunarodni klizački savez predložio je da se starosna granica za učešće u olimpijskim takmičenjima podigne sa 15 na 17 godina. Danas je i WADA skrenula pažnju na neodrživost pravila prema kome sportisti mladji od 16 godina, ne mogu biti diskvalifikovani čak i kad im je doping proba pozitivna.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) otišao je korak dalje i predložio da se starosna granica za učešće na olimpijskim igrama podigne na 18 godina.

Uz to je predsednik MOKa Tomas Bah, koji za majstorsko balansiranje svih mogućih izazova zaslužuje zlatnu medalju, danas objavio da ga je bez reči ostavila hladnoća s kojom je trenerski tim klizačice Kamile Valijeve reagovao na njen emotivni slom posle neuspešnog slobodnog programa.

Vojnička hladnoća tog tima s čuđenjem je primećena i ranije.

Iz Moskve su unisono sa NJET reagovali i na predlog o podizanju starosne granice i na primedbu Tomasa Baha.Nije moglo ni bez Kremlja : rigidnost ruskih trenera, uslov je uspeha ruskih klizačica!

I sada je svima stvarno dosta : Rusi su pokušali sa takozvanom zamenom teza. U Moskvi se spore s idejom da starosna granica za učešće na olimpijskim igrama bude podignuta zbog rasplakanih ruskih klizačica. Pa se sećaju primera kada su i druge sportistkinje teško podnele kad im je izmakla medalja.

Ali, starosna granica se ne podiže zbog rigidnosti koja vodi pravo do uspeha.

Nego zato što postoji mogućnost da se  statusom „zaštićene ličnosti“ koristi ni malo maloletno, a  preambiciozno okruženje kako bi  s jedne strane najcrnje zloupotrebilo „zaštićeno lice“, a s druge strane oštetilo sve druge, nezaštićene učesnike.

Za promenu olimpijskih pravila postoji propisana procedura, ali opravdani razlozi za tu promenu su nesumnjivi.

 

I

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com