Glasine ne prestaju: Funkcioneri u Moskvi prvi do vakcine?!

Šef pres službe Ministarstva zdravlja Rusije Maksim Radeckij demantovao je vest Blumberga da je lekarima i državnim službenicima u Moskvi već ponuđeno da se vakcinišu vakcinom protiv Covid-19, koju je stvorio Nacionalni istraživački centar epidemiologije i virusologije N. F. Gamaljej.

“Vakcinacija stanovništva, uključujući rizične grupe, moguća je tek pošto se po zakonom propisanoj proceduri dobije registracioni dokument. To pravilo važi i za dobrovoljnu vakcinaciju u okviru treće faze kliničkih ispitivanja”, rekao je Radeckij a prenosi Interfaks.

Ranije je Blumberg objavio da su direktori državnih kompanija, biznismeni i državni službenici u Rusiji priliku da se vakcinišu eksperimentalnom vakcinom imali još u aprilu! To je takodje zvanično demantovano.

O tome ko će prvi u Rusiji biti vakcinisan bilo je nekoliko različitih izjava zvaničnika, ali svima im je zajedničko da medicinske radnike stavljaju na prvo mesto.

Zamenik ministra zdravlja Rusije Oleg Gridnjev u petak je novinarima rekao da će prva ruska vakcina protiv Covid-19 biti registrovana 12. avgusta i da će prvi biti vakcinisani medicinski radnici i stariji ljudi.

“Registracija vakcine, koju je izradio Centar Gamaljej, biće obavljena 12. avgusta. Sada dolazi poslednja, treća faza. Njeno ispitivanje je veoma važno. Mi moramo da shvatimo da vakcina mora biti bezbedna. A prvi će je dobiti medicinski radnici i stariji ljudi”, rekao je Gridnjev a prenosi RIA Novosti.

Brzina kojom su ruski naučnici došli do vakcine protiv Covid-19 uznemirava i neke njihove ruske kolege, ali ne i virusologa Muhamada Munira sa Univerziteta Lankaster.

On je za RT rekao da ruski stručnjaci već imaju iskustva sa pravljenjem lekova u kratkom roku. Oni su prvi 2016. godine, podsetio je Munir, napravili preparat protiv groznice ebola, tako da su mogli da koriste istu tehnologiju u razradi vakcine protiv Covid-19.

“Ukoliko ruska vakcina da dobre rezultate, ne bi trebalo da bude problema sa njenom registraciji u drugim državama”, rekao je Munir za RT.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com