Hoće li Rusija ostati bez botoksa?

Svetska kompanija AbbVie saopštila je da obustavlja isporuke Rusiji botoksa i hijaluronskih filera, a zbog rata u Ukrajini.

Kako tvrde stručnjaci, koje je konsultovao Komersant, Rusija ima sopstvenu proizvodnju botoksa koja po kvalitetu ne zaostaje za inostranom, dok se kod domaće proizvodnje hijaluronskih filera postavlja pitanje koliki je udeo sirovina iz uvoza.

U Rusiji , piše Komersant, firma Mikrogen proizvodi „relatoks“ i centar Čumakova proizvodi listoks.Samo za medicinske tretmane koristi se kineski lantoks.

U Rusiji je, poziva se Komersant na stručni portal GxP News, 2021.godine izvršeno 2,6 miliona procedura botulinoterapije ili za 46 odsto više nego 2020.godine.Vrednost tržišta je gotovo 10 milijardi rubalja.

U Rusiji se proizvode i hijaluronski fileri – Amalain i Revi, ali koliko zavise od uvoznih sirovina nepoznanica je.

Prema podacima portala GxP News, u Rusiji je prošle godine obavljeno 1,7 miliona tretmana filerima od čega su 44,4 odsto bile razne pozicije brenda Juvedarm, koji proizvodi kompanija AbbVie.

Prošle godine je kompanija AbbVie, koja je 2020.godine kupila proizvodjača botoksa Allergan, od botoksa zaradila 1,42 milijardu dolara, a od filera 658 miliona dolara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com