Homeopatija: Hoće li se Nemačka ugledati na Francusku

Zabrana finansiranja homeopatskih sredstava iz zdravstvenih kasa ima sve više pristalica u vladajućoj nemačkoj koaliciji, tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

Dosad se za tu zabranu zalagala Socijaldemokratska partija, a sada joj se javno pridružuju i funkcioneri Hrišćansko-demokratske unije. Tako list citira Ervina Ridela, predsednika Odbora za zdravstvo u Bundestagu, koji je izjavio da je „teško objasniti da se delimično preuzimaju troškovi homeopatije, a na drugim mestima se štedi“.

Odlučujući uticaj na nove protivnike daljeg finansiranja homopatskih sredstava očito je imala odluka Francuske da postepeno do 2021. godine sasvim ukine finansiranje homeopatskih sredstava iz zdravstvenih kasa.

Za razliku od Francuske, tržište homeopatskih sredstava je u Nemačkoj relativno malo – 2018. godine je vredelo 670 miliona evra prema 56 milijardi evra, koliko su koštali svi lekovi i oni koji se izdaju samo na recept i onih koji se mogu kupiti bez recepta. Najvećim delom, pomenutih 670 miliona evra platile su zdravstvene kase. One, po nemačkim propisima, mogu da preuzimaju finansiranje homeopatskih sredstava podvodeći ih pod termin „posebni terapeutski pravci“. Dve trećine nemačkih zdravstvenih kasa to i čine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com