Hrvatska vlada preuzela odgovornost za vakcinu AstraZeneka

Hrvatski premijer Andrej Plenković preuzeo je u ime Vlade Hrvatske odgovornost za primenu vakcine AstraZeneka/Oxford u populaciji starijih od 65 godina.

Kako je izvestio HRT,  Plenković je tu odgovornost preuzeo tokom sastanka s udruženjima hrvatskih penzionera, koji nisu odustali od svojih rezervi prema ovoj vakcini.

Njihovi su predstavnici, posle toga, na konferenciji za štampu rekli da ne mogu da savetuju starije od 65 godina da čekaju priseće neke druge vakcine, pa da se u medjuvremenu zaraze. Zato su ih pozvali da se svakako vakcinišu.

Hrvatska, kako je izjavila direktorka Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić, ima dosta visoko učešće starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika u ukupnom stanovništvu – oko 1,7 miliona, a naručila je najviše vakcina upravo od kompanije AstraZeneka.

Svetska zdravstvena organizacija se umešala u raspravu o efektivnosti ove vakcine medju starijima i juče zauzela stav da je ta vakcina sigurna i bezbedna i u toj populaciji.

Zbog nedovoljno podataka o efektima vakcine AstraZeneka/Oxford medju starijim osobama, Italija i Španija su preporučile da se za sada tom vakcinom ne vakcinišu stariji od 55 godina, a Nemačka da se ne vakcinišu stariji od 65 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com