Hrvatski naučnik Ivan Djikić: Odgovorno tvrdim, virus nije oslabio

U Hrvatskoj je došlo do malog varničenja izmedju članova Štaba za civilnu zaštitu, koji vodi borbu protiv Covid-19, i poznatog hrvatskog naučnika Ivana Djikića oko tvrdnji nekih članova Štaba, inače članova stranke HDZ u predizbornoj kampanji, da je virus SARS-CoV-2 oslabio.

Dr Djikić kaže da odgovorno tvrdi da to nije tačno. Njegovo objašnjenje prenosimo sa Index.hr.

„Ne postoji znanstveno utemeljeni podatak da je došlo do slabljenja virusa (SARS-CoV-2). To je činjenica sa kojom se slažu danas intervjuirani stručnjaci, kolege Gordan Lauc, Nenad Ban, Luka Čičin- Šain, Oliver Vugrek i ja… U zadnjih 5 mjeseci svakodnevno radim na primarnim izolatorima Covid-19 virusa, njihovoj genetički, biohemiju i molekularnim karakteristikama te zaraznosti virusa. Naša otkrića, koja su trenutačno na recenziji u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu  a u isto vrijeme slobodno pristupna u pre-print formi upravo ukazuju na razlike izmedju SARS i SARS-CoV-2 virusa te razlikama u ozbiljnosti simptoma bolesti izmedju SARS i Covid-19. Odgovorno tvrdim da se na temelju današnjih znanstvenih podataka Cov-2 virus nije promijenio te nije postao niti slabiji niti opasniji…

Stoga ću za kraj napomenuti i izjave profesora Olivera Vugreka, genetičara s vodećeg znanstvenog Instituta Rudjer Bošković, koji je sekvencirao 21 genom virusa izoliranih u Hrvatskoj i stoga je najbolji stručnjak u Republici Hrvatskoj za to pitanje. On tvrdi da su izjave o slabljenju virusa u Hrvatskoj zasad bez znanstvenog utemeljenja i da su to predizborni spinovi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com