Ibuprofen pod sumnjom, sta preduzimaju zdravstveni organi?

Konzervativni Frankfurter algemajne cajtung sigurno zna cenu takvih vesti: već tri dana je na sajtu tog medija visoko plasirana informacija o sumnji da lek ibuprofin( brufen) uništava jajne celije ženskog fetusa, ukoliko majka taj lek koristi tokom prva tri meseca trudnoće. U najgorim slucajevima, prenosi FAZ, dolazi do izumiranja polovine jajašca pa naučnici govore o dramatičnim gubicima.

Ženske bebe radjaju se s velikoj rezervom jajnih ćelija, čiji se broj tokom odrastanja i daljeg života smanjuje,ali se sve do menopauze rezerve održavaju na visokom nivou.

U mnogim zapadnim zemljama 30% žena uzima Ibuprofin sredstvo protiv bolova- dva ili više dana,pa i u periodu kad još ne znaju o svojoj trudnoći.

Samo sumnju u ibuprofin objavili su u stručnom časopisu „Human Reproduktion“ francuski,škotski i danski istraživači oko Severin Mazo-Gito sa Inserm u Rensu.

Do rezultata se došlo laboratorijskim eksperimentom sa materijalom od 185 pobačaja, a laboratorijski uslovi ne moraju davati rezultate identične onim iz prirode.

“ Posle eksperimenata postoji naša briga zbog upotrebe ibuprofina tokom rane trudnoće, kad se razvijaju kljucni organi, a postoji i rizik da ne bude formiran dovoljan rezervoar jajnih ćelija“, napisali su istraživači.

FAZ tvrdi da se Ibuprofin već izbegava u poodmakloj trudnoći jer na njegovu štetnost u tom periodu već upozoravaju i “ uputstva za upotrebu“.Navodno su već poznati i štetni efekti od upotrebe kod muškaraca.Ali efekat o kome govore istraživači oko Severin Mazo-Gito dosad nije bio poznat.

Pošto se radi o ozbiljnoj ( ali ipak) sumnji i još ozbiljnijim posledicama, pitanje je kako se prema ovakvim sumnjama odnose zdravstveni organi pojedinih zemalja?Cekaju konačnu potvrdu ili opovrgavanje, čekaju da se oglasi Svetska zdravstvena organizacija ili nešto preduzimaju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com