Igre s drogom 3: Pravda za narkomane

Ruska vladajuća partija „Jedinstvena Rusija“ najavila je da će već 20. juna Državnoj dumi uputiti predlog za izmene članova Krivičnog zakona kojim je sankcionisano posedovanje droge.

Narko-zajednica može da se raduje: propisi, kojima se kažnjava narkomanija, biće ublaženi.

Radost je opšta: najavu ublažavanja kazni za posedovanje droge pozdravili su Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, Federalna služba bezbednosti, Državno tužilaštvo, Vrhovni sud, a pozitivni signali stigli su i sa najvišeg mesta, iz Kremlja.

„Jedinstvena Rusija“ će predložiti da se „posedovanje droge, ali ne u cilju trgovanja“, preko zakonom utvrdjene količine, kažnjava kaznom do pet godina zatvora umesto, kako je sada predvidjeno kaznom do deset godina zatvora.

U prilog ovoj korekciji zakona, navedene su u ruskim medijima brojke Instituta za probleme primene prava Evropskog univerziteta u Peterburgu: od ukupnog broja zatvorenika u ruskim zatvorima, 2016. godine je četvrtina tamo dospela po „narko-članovima“. Od ukupno osudjenih po narko-članovima, tri četvrtine je u zatvoru ležalo „ne zbog rasturanja, nego zbog posedovanja i transportovanja zabranjenih supstanci“, citira taj nalaz poslovni list Vzgljad.

(U filmovima smo gledali kako je gotovo nemoguće uhvatiti trgovca drogom na delu)

Ali da se vratimo ruskom slučaju.

Sve moguće ruske pravosudno-policijske i ostale vlasti i institucije ujedinio je slučaj, kako se tvrdi, istraživačkog novinara Ivana Golunova, koji se odigrao filmskom brzinom.

Golunov je uhapšen i stavljen u kućni pritvor 6. juna u Moskvi, u okviru istrage jedne narko-grupe, zbog posedovanja droge u cilju trgovine. Moskovska policija je objavila da je droga nadjena u njegovom ruksaku, a zatim i u njegovom stanu.

Tri poznata ruska poslovna lista ocenila su dokaze policije neubedljivim i javno je osumnjičila da je Golunova obradjivala zbog njegovih kritičkih tekstova o trošenju para iz moskovskog budžeta. Vedomosti, RBK i Komersant pojavili su se s istom naslovnom stranom na kojoj je pisalo: Ja/Mi smo Golunov. Podržala ih je cela ruska liberalna medijska scena.

Policiju je za aljkavost, namernu provokaciju ili neprofesionalnost odmah optužila i najmoćnija žena Rusije Valentina Matvijenko.

Već 10. juna je saopšteno da su testovi Golunova na drogu negativni.

A onda je saopšteno da na materijalu koji je uzet iz njegovog ruksaka i stana i trebalo da predstavlja dokaz za optužbe, nema njegovih otisaka!

Lično ministar ruske policije Vladimir Kolokoljcov 11. juna je objavio da se postupak protiv Golunova obustavlja, a on pušta na slobodu, jer analize nisu pružile dokaze za delo koje mu se stavlja na teret.

Otpuštena su dva generala moskovske policije, a grupa koja je izvela praćenje i hapšenja Golunova udaljena je sa svih dužnosti do okončanja interne istrage.

Jasnog odgovora na pitanje je li novinar Golunov narkoman ili mu je policija drogu podmetnula – nema.Mada se javnost upućuje na odredjenu igru asocijacija.

Uglavnom, akademik Ruske akademije nauka i bivši ministar zdravlja Andrej Vorobjov napisao je pismo Vladimiru Putinu i pozvao ga da preispita slučajeve svih koji su u zatvoru zbog „posedovanja i prevoza zabranjenih supstanci“. Očito mogu računati da su uskoro na slobodi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com