Indijski upad na tržište vakcina: Šta rizikuje Narenda Modi, šta konkurencija

Upad Indije na svetsko tržište vakcine, koji je odmah podržao Brazil, naišao je na oštre kritike u Evropi i SAD. Prenosimo veoma oštar komentar nemačkog lista Handelsblatt na čijem je udaru predsednik Induja Narenda Modi.

„U globalnom prepucavanju oko oskudne količine vakcine, velike zemlje u razvoju ne mogu sebi dozvoliti da čekaju na isporuku iz Evrope i Zmerike onoga što im je preteklo. One se zato s pravom oslanjaju na inovacionu snagu sopstvene farmaceutske industrije i smatraju da su na dobrom putu: posle Kine i Rusije, sada je i Indija odobrila vakcinu protiv Covid-19 razvijenu u sopstvenoj zemlji. Uzimajući u obzir da u državama više od jedne trećine svetskog stanovništva čeka na vakcinu, svaka dodatna mogućnost za imunizaciju sigurno je dobra vest.

Ali, kao ranije ruske i kineske vlasti i indijske vlasti sad prave istu grešku, pa radije rade brzo nego temeljno. Vlada premijera Narednde Modija odobrila je sada vakcinaciju vakcinom, koja se još nalazi usred kliničkih ispitivanja i svoju efikasnost, po mišljenju zdravstvenih eksperata, još dugo neće dokazati.

Da Modi, imajući u vidu velike izazove, želi da za nekoliko meseci, po kratkom postupku, vakciniše milijardu stanovnika, razumljivo je. Ali, upitna skraćivanja mogu njegovom cilju na kraju više da štete nego koriste: jer sumnje koje se sada iznose zbog postupka odobravanja, prete da se narednih nedelja odraze na spremnost na vakcinisanje.

Pri tome postoji sumnja da Modi na odobravanje prve indijske vakcine protiv Covid-19 ne gleda samo sa zdravstvenog stanovišta, nego u njemu vidi i idealnu priliku za sopstvenu reklamu: političaru, koji je poznat po daru za samopromociju, bilo je potrebno samo nekoliko rečenica da pohvalu indijskim naučnicima prevede na svoj projekat „Made in India“, sa kojim on subkontinent želi da pozicionira kao novu specifičnu težinu u globalnom lancu snabdevanja.

U svom govoru predsednik vlade je rekao da nije primarno o tome reč da se svetsko tržište preplavi indijskim proizvodima, nego da on želi da poveća globalnu prihvatljivost robe iz svoje zemlje. Modi izgleda veruje da mu udarni naslovi o inovacionoj sposobnosti indijske farmaceutske industrije u korona krizi mogu doneti željenu pozitivnu pažnju.

Ali njegov račun bi mogao da se pokaže kao pogrešan: ko za ljubav efektnog nastupa radije ignoriše uznemirujuće činjenice,brzo može da se spotakne. A baš kad se radi o vakcini za stotine miliona ljudi, pogrešni koraci se ni u kom slučaju ne mogu prihvatiti“, navodi se u komentaru lista Handelsblatt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com