Kad počinje masovna vakcinacija u Srbiji?

Masovna vakcinacija počinje kad vakcinu može da primi svako ko to želi, a ne samo grupe prioriteta i računa se da će taj momenat u SAD nastupiti u aprilu, a u Nemačkoj sredinom godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da Srbija već „ima sve preduslove da počne s masovnom vakcinacijom“, tako se navodi na sajtu Vlade Srbije.

Ona tvrdi da je do danas u Srbiji vakcinisano 9.300 osoba u gerontološkim centrima i zdravstvenih radnika i ocenjuje da je to „zadovoljavajući nivo“.

Inače, 9.300 vakcinisanih, to je 0,13% stanovništva.

Inače, Srbija je 22. decembra dobila 4.875 doza vakcine Fajcer/Bionteh i zatim još 2.400 doza vakcina Sputnjik V što je ukupno 7.275 vakcina

Brnabićeva kaže da u ponedeljak 11. januara Srbija dobija 18.525 dodatnih vakcina Fajcer/Biontek. Ona dodaje da su relevantne institucije Kine dale izvoznu dozvolu za Sinofarmovu vakcinu, ali ne precizira na koliko vakcina. I kaže da se očekuje još pola miliona doza vakcine Sputnjik V, ali ne precizira odakle će stići, s obzirom da je Ruski fond za direktne investicije saopštio da će se Sputnjik V za Srbiju proizvoditi u Indiji, Kini, Južnoj Koreji…

„Srbija će do kraja januara imati dva miliona doza vakcina različitih proizvodjača, uključujući i količine koje su stigle do kraja decembra, pri čemu se u februaru očekuje dodatnih 1,3 do 1,5 milion doza vakcine. I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju“, citira se Brnabić na sajtu Vlade Srbije.

„Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja u Evropi, koja će to završiti“, tvrdi premijerka Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com