Kad poslodavac sme da pita: Da li ste vakcinisani protiv Covid-19

Vladajuća nemačka koalicija se dogovorila: poslodavci u školama, dečjim vrtićima i domovima za stare imaju pravo da od zaposlenih traže informaciju o tome da li su ili nisu vakcinisani proriv Covid-19.

Parlamentarna većina za odgovarajuću promenu Zakona o zaštiti od infektivnih bolesti je obezbedjena, Bundestag će glasati u utorak.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan u intervjuu Špiglu je objasnio da su zaposlenima u školama, dečjim vrtićima i domovima za stare poverene posebno osetljive osobe.

„I kako ćete nekome objasniti da mu je majka umrla jer negovatelj nije bio vakcinisan“, rekao je Špan.

Odlukom koalicije nisu zadovoljni ni poslodavci, ni sindikati obrazovanja, na primer.

Poslodavci, kako izveštava ARD, smatraju da je pravo poslodavca da dobije informaciju o tome da li mu je zaposleni vakcinisan ili ne trebalo proširiti i na druge oblasti.

Sindikati iz oblasti obrazovanja protestuju jer smatraju da će davanjem ovog prava poslodavcima biti ugroženo pravo zaposlenih na zaštitu ličnih podataka odnosno poslodavac će biti u mogućnosti da dodje i do više podataka nego što je samo vakcina. I sve to pri činjenici da je u nemačkim školama, tvrde sindikati, vakcinisano 90 odsto zaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com